Kiderítették a százévesekben bővelkedő olasz falu titkát

Egy értágító hormon alacsony szintje lehet a titka annak a kis dél-olaszországi falunak, amelynek lakosai között feltűnően magas a 100 éven túliak aránya.

Olasz és amerikai szakértők az elmúlt fél évet azzal töltötték, hogy a 700 fős Acciaroli lakosságát vizsgálták. A kis faluban jelenleg 81 ember idősebb 100 évnél.

Acciaroli a cilentói partvidék része, a kiemelkedő természeti szépséggel megáldott vidéken Ancel Keys amerikai élelmezéstudományi kutató először talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy az olívaolajon alapuló és friss zöldségben, gyümölcsben és halban gazdag mediterrán étel jó hatással van az egészségre.

Amellett, hogy magas kort érnek meg, Acciaroli és a közeli apró közösségek lakói úgy tűnik, immunisak a demenciára, a szívbetegségekre és más, a korral összefüggő krónikus betegségekre, amelyek a nyugati világban jellemzőek.

A római Sapienza Egyetem és a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i orvosi kara kutatóinak hétfői közlése szerint a magyarázat az adrenomedullin nevű hormon alacsony szintjében rejtőzik. Ez a hormon hatással van a vérerekre: szélesíti őket.

A kutatók közlése szerint az adrenomedullin jóval kisebb mennyiségben található meg a vizsgált egyéneknél és úgy tűnik, ez hatásos, védelmet nyújtó tényező, amely segít a mikrocirkuláció vagy kapilláris keringés optimalizálásában. A hajszálerek az idősebb emberekben hajlamosak a degenerálódásra, a cilentói idősek vérerei azonban olyanok, mint a jóval fiatalabbaké, esetenként huszonéveseké.

A vizsgált személyek szervezetében metabolitokat (anyagcseretermékeket) is találtak, melyek összefüggésben lehetnek a hosszú élettel és a jólléttel - áll a közleményben.

Vértesztek mellett kardiológiai és neurológiai vizsgálatokat is végeztek a tudósok. Elemzéseik arra is kitértek, hogy a genetika és az életmód - diéta és fizikai aktivitás - hogyan befolyásolják Acciaroli lakóinak élethosszát.

A cilentóiak szinte minden nap fogyasztanak az agyi funkciókat elismerten fejlesztő rozmaringot és mindannyian végeznek valamilyen fizikai aktivitást, például horgásznak, sétálnak vagy kertészkednek.

hirdetés