Lassítja az öregedést egy új gyógyszer

A Húsvét-szigetek talajában olyan molekulát találtak, ami a világon egyedülálló módon lassíthatja az öregedés folyamatát.

öregedés, anti-ageing | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
Az eddigi eredmények arról tanúskodnak, hogy a rapamycin nevű anyag 28-38 %-kal hosszabbítja meg középkorú egereknél a várható élettartamot. A kutatók szerint ez több mint amit azzal nyernénk, ha a szívbetegségtől és a daganatoktól is megszabadulna az emberiség.

„Valószínűleg ez az első meggyőző bizonyíték arra, hogy az öregedési folyamat lelassítható és az élettartam meghosszabbítható gyógyszeres terápia segítségével, még akkor is, ha előrehaladott életkorban kezdődik a kezelés” - fogalmaztak a szerzők, akik számtalan anyagot vizsgáltak már, de ez az új anyag az első, ami hatékonyan növeli a várható élettartamot egereknél.

A rapamycint a 70-es években fedezték fel a Húsvét-szigetek talajában, akkor immungátló hatásai miatt keltette fel a tudósok figyelmét. Először szervátültetéseknél alkalmazták a szervkilökődés megelőzése céljából. Később daganatellenes hatásait kezdték el kutatni.

A legújabb vizsgálatok során a kutatók olyan egerek táplálékához kevertek Rapamycint, melyek életkora az emberi 60 évnek felelt meg. A gyógyszer nem szívódott fel a keringésbe, ezért speciális, elhúzódóan felszabaduló formában kellett adagolni.

Az eredmények azt mutatták, hogy az egerek élettartama jelentősen megnőtt a kezelés hatására. A kutatók szerint „valószínűsíthető, hogy ezt a hatását a daganatos halálozás kitolásával, vagy sejten belüli öregedési folyamatok lassításával éri el”.

Az ígéretes eredmények ellenére még nem valószínűsíthető, hogy ez a hatás emberekben is érvényesül. Azért sem alkalmazható egyelőre az emberi élet meghosszabbítására, mert gátolja az immunrendszert. A laboratóriumi egerek mesterséges védelemben részesültek a fertőzésekkel szemben, ezt teljesen lehetetlen megoldani emberek esetében.

„Egyelőre az új eredmények azt sugallják, hogy jobb, célzottabban ható molekulák létrehozásával az eddigieknél hatékonyabban lehet meghosszabbítani az élettartamot. Van azonban olyan álláspont is, mely szerint nem az élettartamot kell megnyújtani, hanem az egészségesen eltöltött időt.

WebMD
| öregedés, anti-ageing
2009-07-16 09:32:14
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop