Hirdetés

Mi az emberi élet végső határa?

Az emberi élettartam végső határa 115 év lehet egy amerikai tanulmány szerint, melyet a Nature tudományos folyóiratban publikált egy New York-i kutatócsoport.

emberi élettartam végső határa, öregedés, élettartam |

InforMed Hírek30   InforMed | Sándor, K.

Kép: pixabay

A védőoltásoknak, a születés biztonságosabb körülményeinek, a rák és a szívbetegségek gyógyításának köszönhetően a várható élettartam folyamatosan növekszik a 19. század óta. A kutatók a halálozási adatbázis alapján dolgozták fel francia, japán, brit és amerikai idős emberek adatait, hogy a végső határt megtalálják.

Megállapították, hogy a várható élettartam növekedése a százon felülieknél lelassul, az elérhető életkor pedig már legalább két évtizede stagnál. A 105 év felettieknél nagyon kicsi a várható élettartam növekedése, ami azt sugallja, hogy valószínűleg közeledünk az emberi élettartam végső határához.

A legidősebb, hivatalosan dokumentálható korú ember, aki a 125 évet megközelítette, Jeanne Calment, ő 122 évesen halt meg 1997-ben. Még az Eiffel-torony építése előtt született és találkozott Vincent van Goghgal is.

Az elemzett adatok olyan száz év feletti emberektől származtak, akiknek gyermekkorában, a 19. században még arattak a fertőző betegségek - a himlő csak 1980-ban tűnt el a Föld színéről - és a táplálkozás is hiányos volt.

A Max Planck Demográfiai kutatóintézet igazgatója szerint a 115 éves felső határ túl magas. Az emberi evolúció nem készült fel a szélsőségesen magas korra. A természetes kiválasztódás évmilliói arra tökéletesítették az embert, hogy fiatal korában legyen képes a túlélésre és a szaporodásra.

Evolúciós története során az ember sohasem ért el ilyen magas kor. Ami fél évszázaddal később vagy még idősebb korban történik, az az emberi DNS-ben hordozott, fiatal korban fontos utasítások "mellékhatása. Az élettartam növeléséhez olyan módszer lenne szükséges, ami túlmutat a betegségek gyógyításán. és a sejtek öregedését győzi le.

emberi élettartam végső határa, öregedés, élettartam

2024-04-10 11:45:27

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop