Laxbene filmtabletta és végbélkúp (biszakodil, szimetikon)

Javallat: székrekedés, székelés segítése, diagnosztikai vizsgálatokhoz a bél kiürítése.

Adagolás: Felnőtteknek: napi 1-3 filmtabletta, ill. napi 1 kúp. Gyermekeknek: 6 éves kor felett napi 1/2-1 kúp.

Diagnosztikai vizsgálat előtti bélkiürítés esetén ajánlatos felnőtteknek este 2-4 filmtablettát bevenni és különösen nehéz esetekben a vizsgálat napján reggel 1 kúpot alkalmazni.

A filmtablettát folyadékkal, leginkább este, szétrágás nélkül kell bevenni. A kúpot este, a végbélbe kell helyezni. A kúpot kézzel meg kell melegíteni, vagy egy pillanatra forró vízbe kell helyezni.

Mellékhatás: Egyszeri vagy rövid ideig történő alkalmazás után átmenetileg enyhe hasgörcs, puffadás, nagyobb dózis esetén hasmenés jelentkezhet, a kúpnál helyi irritáció.

Nagyobb adagok hosszabb ideig tartó alkalmazásakor kiszáradás és trombózis képződés, a víz- és sóháztartás zavara fordulhat elő. A kúpnál végbéltáji izgalom, végbélgyulladás.

Kölcsönhatás: Szívglikozidokkal együtt alkalmazva a káliumvesztés révén a szív érzékenysége a szívglikozidokkal szemben fokozott lehet, savlekötők, valamint tej és tejtermékek fogyasztása a hatóanyag gyomorban történő idő előtti felszabadulását válthatja ki a filmtablettából.

Általában a hashajtók más gyógyszerek bélben tartózkodási idejét és ezzel azok felszívódását csökkenthetik.

Ellenjavallat: a készítmény bármely összetevőjével szembeni allergia, a gyomor-bélrendszer akut gyulladásos megbetegedése, mint appendicitis, bélelzáródás, fokozott káliumvesztés, víz- és sóháztartás zavara.

Figyelmeztetés: tisztázatlan eredetű hasi fájdalmak esetén a készítmény szedését kerülni kell. A készítmény szedését lehetőleg egyszeri alkalomra kell korlátozni.

Az elvesztett vizet és sót pótolni kell. Terhesség és szoptatás idején az előírt adagolással történő alkalmazásakor nemkívánatos hatás az eddigi tapasztalatok alapján nem lép fel.

2022-01-14 17:20:10
| Laxbene filmtabletta és végbélkúp, biszakodil, szimetikon

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop