A fájdalom és lázcsillapító gyógyszerkészítmények

Vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerkészítmények

I. Vénykötelesek, sőt kábítószerek

Opioidok (kábító fájdalomcsillapítók)

Az opioid csoport nevét a mákból nyert ópiumról kapta. A görög eredetű -oid azt jelenti, hogy -szerű, tehát ide nemcsak az ópium, hanem az ópiumszerű, ópiumhoz hasonló módon ható gyógyszerek tartoznak.

Ezek azok a gyógyszerek, amelyeket kábítószerként tartanak nyilván, annak ellenére, hogy egyes származékai tulajdonképpen már nem is kábítószerek, csak erős fájdalomcsillapítók.

Ezek azok a gyógyszerek, amelyek szájon át szedve még a végstádiumban levő rákos betegnek is teljes fájdalommentes életvitelt biztosíthatnak. Tehát használatuktól ne idegenkedjünk.

Az orvostudomány utolsó 20 évének egyik legnagyobb vívmánya az, hogy nem szükséges a beteget injekciózni, mégis megfelelő fájdalomcsillapítást biztosítanak.

Az opioid analgetikumok, a kábító fájdalomcsillapítók, olyan vegyületek, amelyek az opioid receptorokhoz kötődnek és ott fejtik ki a hatásukat.

Receptor az a hely, ahová a szervezetben a gyógyszermolekula kötődik. Az opioid fájdalomcsillapítók mellékhatásai: hányinger és székrekedés. Ismeretük fontos a laikus számára, mert tüneti szerek, pl. hashajtó, hányingercsökkentő szedése azokat a kellemetlen mellékhatásokat ellensúlyozza, amelyek miatt a gyógyszer szedését a beteg esetleg abbahagyná.

Hazánkban jelenleg a következő ilyen gyógyszerek vannak forgalomban:

Adamon SR retard kapszula, Bupren 0,2 mg szublingvális tabletta, Contramal retard filmtabletta és végbélkúp, Depridol tabletta, Dolargan tabletta, DHC-Continus retard tabletta, Durogesic TTS tapasz, Fentanyl HEXAL, Palladone-SR, M-Eslon retard kapszula, Metadon-EP tabletta, Moretal retard filmtabletta, Morphinum hydrochloricum injekció, MST Continus retard tabletta, Nubain injekció, Oxycontin retard filmtabletta,Talvosilen ill. Talvosilen forte kapszula, Tramadol AL injekció, kapszula, cseppek, Tramadol SL kapszula, Tramadol Slovakofarma injekció, Tramadol-K kapszula, végbélkúp, injekció, cseppek, Tramadolor ID retard tabletta, Tramadolor pezsgőtabletta, injekció, cseppek, Tramadol-ratiopharm injekció, kapszula, cseppek, Tramalgic kapszula, injekció; Transtec 70 mcg/h TTS tapasz

Gyengébb, az opioid csoportba tartozó fájdalomcsillapító a kodein (No-Spalgin, Solpadeine) és a hidrokodin, ill. a propoxifen. A Mixtura pectoralis (FoNo-s köptető) is tartalmaz kodeinszármazékot.

Kínzó, száraz köhögés esetén szükséges a köhögés csillapítása, de erre legtöbbször csak akkor, ha a köhögés az éjjeli nyugalmat zavarja. Nappal jobb, ha a váladék a hörgőkből kikerül, mert a pangó váladék hörgő-, ill. tüdőgyulladáshoz vezethet.

A hidrokodint hasmenés megszüntetésére is használjuk. A propoxifen a kodeinhez hasonlóan acetilszalicilsavval vagy paracetamollal kombinálva egymás fájdalomcsillapító hatását erősíti

Érdekességként még megemlítem, hogy a hasmenés esetén javasolt Reasec is morfinszármazék és nagyobb dózisban eufóriát (felfokozott hangulatot) okoz, hasonlóan a szintén hasmenés esetén alkalmazott, bélmozgást lassító Imodiumhoz, amely vény nélkül is beszerezhető. De ezekhez mai ismereteink szerint hozzászokás nincsen.

Vény nélkül kapható láz-, és fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők

I. Acetilszalicilsav tartalmú gyógyszerek


Astrix kapszula (100 mg acetilszalicilsav)
Alka-Seltzer pezsgőtabletta (acetilszalicilsav, citromsav, nátrium-hidrogénkarbonát)
APC-ac pezsgőtabletta (acetilszalicilsav, paracetamol, koffein)
Aspegic 100 por gyermekeknek és csecsemőknek acetilszalicilsav (lizin-acetilszalicilát formájában), Aspegic 250, ill. 500, ill. 1000 por
Aspirin 100 tabletta (100 mg acetilszalicilsav - gyermekeknek), Aspirin tabletta (500 mg acetilszalicilsav), Aspirin plus C pezsgőtabletta (acetilszalicilsav, aszkorbinsav = C-vitamin)
Aspirin direkt rágótabletta (500 mg acetilszalicilsav)
Aspirin forte (acetilszalicilsav, koffein)
Aspirin plus C pezsgőtabletta (acetilszalicilsav, aszkorbinsav = C-vitamin)
Aspirin protect 100 mg bélben oldódó filmtabletta (acetilszalicilsav)
Aspro 320 pezsgőtabletta (acetilszalicilsav), Aspro C pezsgőtabletta (acetilszalicilsav, aszkorbinsav = C-vitamin), Aspro C forte pezsgőtabletta (aszkorbinsav = C-vitamin)
ASS+C Pharmavit pezsgőtabletta (acetilszalicilsav, aszkorbinsav = C-vitamin, szacharóz)
HUMA-ASA 325, 650 mg filmtabletta (acetilszalicilsav)
Istopyrin tabletta (acetilszalicilsav)
Kalmopyrin tabletta (acetilszalicilsav, kalcium-karbonát)
Colfarit tabletta (500 mg acetilszalicilsav)
Kardegic 75, 100, 160, 300 mg por (acetilszalicilsav)
Kardiren por (acetilszalicilsav)
Upsarin C pezsgőtabletta (acetilszalicilsav, aszkorbinsav = C-vitamin)
Tabletta chinacisalis cum vitamino C FoNo. VII. (kinin-szulfát, C-vitamin, acetilszalicilsav)

II. Paracetamol tartalmú gyógyszerek

Az acetilszalicilsav tartalmú láz- és fájdalomcsillapító szerek az európai gyakorlatban terjedtek el inkább. Az USA-ban egy anilinszármazék, a fenacetin, majd napjainkban a paracetamol a legelterjedtebb láz- és fájdalomcsillapító.

A szalicilátokkal szemben talán kifejezettebb a hőközpontra kifejtett hatása. A fenacetin vesekárosító hatása miatt sok országban már teljesen kivonták a forgalomból. Nálunk a Dolor összetevőjeként még ma is forgalmazzák. Alkotórésze az Antineuralgica tablettának is.

A paracetamol Magyarországon először Rubophen néven több, mint 10 éve került forgalomba. Ma számos vény nélkül kapható, ún. meghűlés elleni kombinált szer alkotóeleme. Nagy dózisban a paracetamol máj- és vesekárosító.

Terápiás adagban mellékhatás ritkán fordul elő, érzékeny egyéneken túlérzékenységi reakciók, pl. bőrvörösség, bőrkiütés alakulhat ki, ritkán asztma, orrnyálkahártya-duzzanat jelentkezik, nagy adagban azonban a májszövetelhalás következtében halálos májkárosodást is okozhat.

Korai tünetei: étvágytalanság, hányinger, hányás, izzadás, általános gyengeség, rossz közérzet. Számos gyógyszer lebomlását, felszívódását megváltoztatja, szedésekor gondoljunk erre.

BEN-U-RON
Coldrex Broncho szirup (guaifenezin, melasz, glükóz-szirup)
Coldrex citrom ízű por forró italhoz (paracetamol, fenilefrin, aszkorbinsav = C-vitamin)
Coldrex feketeribizli ízű por forró italhoz (paracetamol, fenilefrin, aszkorbinsav = C-vitamin)

Coldrex tabletta (paracetamol, fenilefrin, koffein, terpin, aszkorbinsav = C-vitamin)
Efferalgan 500 mg pezsgőtabletta (paracetamol)
Efferalgan paracetamol 500 mg tabletta (paracetamol
Efferalgan szirup gyermekeknek (paracetamol)
Efferalgan C pezsgőtabletta (paracetamol, aszkorbinsav = C-vitamin)

Grippostad C kapszula (paracetamol, C-vitamin, koffein, chlorphenamin)
Grippostad Hot Drink por oldathoz (paracetamol, aszkorbinsav = C-vitamin)
Mexalen 500 mg tabletta, 125 mg végbélkúp csecsemőknek, 250 mg végbélkúp kisgyermekeknek, 500 mg végbélkúp iskolásgyermekeknek, 1000 mg végbélkúp felnőtteknek (paracetamol)
Miralgin tabletta (paracetamol, koffein)
Neo Citran por felnőtteknek, gyermekeknek
Neo Citran por gyerekeknek (fenilefrin, feniramin, paracetamol, C-vitamin)
Panadol Baby Infant szuszpenzió, Panadol Junior por, Panadol Soluble pezsgőtabletta, Panadol tabletta, Panadol Extra filmtabletta (paracetamol)
Panadol Baby szuszpenzió (paracetamol)
Panadol filmtabletta, Panadol Rapide filmtabletta, Panadol Soluble pezsgőtabletta Panadol Extra filmtabletta (500 mg paracetamol)
Paracetamol Pharmavit 500 mg tabletta (paracetamol)
Paramax Rapid 500 mg tabletta
Rhinoval C pezsgőtabletta (paracetamol, aszkorbinsav = C-vitamin, dextrometorfan)
Rubophen 100, 500 mg tabletta, 125 mg végbélkúp gyermekeknek (paracetamol)
Saridon tabletta (paracetamol, koffein, propifenazon)
Vicetamol pezsgőpor (paracetamol, aszkorbinsav = C-vitamin)

III. Pirazolon-származékot tartalmazó gyógyszerek

Még az ún. pirazolon-származékok nagy csoportjáról kell beszélni. (Idetartozik a fenilbutazon, aminofenazon, noraminofenazon).

Az aminofenazon ismertebb nevén az Amidazophen, ill. származéka az Algopyrin. Utóbbi kettő valószínűleg hazánkban a leggyakrabban használt láz- és fájdalomcsillapító.

Mellékhatásaként halálos kimenetelű csontvelőkárosodást észleltek több esetben, ezért az Egyesült Államok gyógyszerpiacán nem kapható.

Újabban több ún. multicentrikus, tehát több országra kiterjedő, több intézet által végzett vizsgálat szerint az amidazofen-csoport mellékhatás szempontjából nem veszélyesebb a paracetamolnál vagy a szalicilsavnál.

Megszívlelendő azonban, az a már többször is megfogalmazott gondolat, amely a felesleges gyógyszerszedést ellenzi. Mert bármilyen kémiai anyag, ami lehet gyógyszer is, a szervezetbe bejutva arra érzékeny embereknél betegséget, akár halált okozhat.

Tehát a vény nélkül kapható gyógyszereknél nézzük meg a hatóanyagok felsorolását, nehogy ugyanazt a hatóanyagot vegyük be, többször, nagyobb dózisban, mert így elérhetjük azt a szintet, amikor már nem gyógyít, hanem esetleg mérgezést okozhat.

Algopyrin complex tabletta (noraminofenazon-nátrium-mezilát)
Algopyrin tabletta (noraminophenazon natrium mesylicum = novamidazofen)
Antineuralgica tabletta (aminofenazon, fenacetin, koffein)
Demalgon tabletta, végbélkúp , Demalgonil cseppek (aminofenazon, karbromal)
Germicid tabletta, végbélkúp gyermekeknek (aminofenazon, oxikinolin)
Novalgin filmtabletta (noraminofenazon-nátrium-mezilát)
Novamid 500 mg filmtabletta (noraminofenazon-nátrium-mezilát)
Panalgorin tabletta (noraminofenazon)
Quarelin tabletta (aminofenazon, koffein, drotaverin= No-Spa)
Suppositorium analgeticum FoNo. VII. (koffein-nátrium-benzoát, noraminofenazon-nátrium-mezilát)
Suppositorium antipyreticum
Suppositorium noraminophenazoni 100, 200, 500 mg FoNo. VII. (noraminofenazon)
Tabletta analgetica FoNo. VII. (koffein, noraminofenazon-nátrium-mezilát)

IV. Nonszteroid gyógyszerek

Diclofenacot tartalmaz:

Cataflam, Voltaren, Diclophenac Pharmavit, Diclophenac Stada, Huma-Difenoc, Olfenek, Diclophenac Duo Pharmavit, Flector EP rapid, Huma-Difenac.

Piroxicamot tartalmaz:

Felden, Huma-Piroxicam, Hotemin, Feldene, Pirorheum. Tenoxicamot tartalmaz: Tilcotil

Flurbiprofent tartalmaz:

Ansaid, Fugalin. Naproxent tartalmaz: Apranax, Huma-Naprox, Naprosyn, Naproxen Pharmavit, Servinaprox.

Proquasont tartalmaz: Biarison,

Tribusont tartalmaz:

Benetazon, Nifluminsavat tartalmaz: Donalgin,

Indometacinumot tartalmaz:

Indometacin, Kebuzon: Ketazon, Ketoprofen: Profenid, Azapropazon: Prolixan, Nabumeton: Relifex 500, Tiaprofensav: Surgam,

Ibuprofent tartalmaz: Huma-Profen, Ibuprofen, Serviprofen

Egyéb készítmények
Spiritus menthae cum sale FoNo. VII. (nátrium-klorid, etil-acetát, glicerin, alkohol, borsmentaolaj, desztillált víz)

Vény nélkül kapható további nem–szteroid fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők

Algoflex Gel 2,5 % gél (ibuprofen)

2021-06-02 16:59:05
| fájdalomcsillapító, paracetamol, acetilszalicilsav, nem-szteroidok

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop