Heveny májgyulladás (hepatitis acuta)

Májgyulladást igen sok vírus, de gyógyszer és mérgek is okozhatnak.

Májgyulladást okozó vírusok: hepatitis A (HAV), B (HBV), C (HCV), D (delta agens), E (enteralis), de a citomegalovírus (CMV), az Epstein-Barr (EBV) és a herpes simplex (HSV) vírus is okozhatja, számos esetben azonban még ma sem ismerjük az okot.

Étvágytalanság, hányinger, hányás, rossz közérzet, fáradékonyság, hőemelkedés a kezdeti panaszok, a sárgaság később jelenik meg, de nem mindig alakul ki.

Ugyanúgy járhat hasmenéssel, mint székrekedéssel, enyhe jobb bordaív alatti felhasi fájdalommal. Később a máj megnagyobbodhat a léppel együtt, néha nyaki és hónalji nyirokcsomó duzzanatot is észlelünk.

A májgyulladás A és F vírusa a széklettel fertőz; a betegeket nem kell elkülöníteni, de higiéné fokozott betartása javasolt.

Laboratóriumi vizsgálatokból az alacsony fehérvérsejt szám és az aminotranszferáz enzimek szintjének emelkedése jellemző.

A HAV fertőződés széklettel történik, rossz higiénés viszonyok közt gyakoribb. Az anti-HAV IgM szintemelkedés betegségre utal, míg az anti-HAV IgG csak korábbi fertőzést, és immunitást jelent. Nem válik krónikussá.

A HBV rendszerint szexuális úton, fertőzött nyállal, ondóval, hüvelyváladékkal vagy fertőzött vérrel terjed. A HBsAg pozitív anyák átvihetik a betegséget az újszülöttre, ezért erre szűrik a terheseket.

A HbsAg pozitivitás fertőzést és fertőzőképességet jelent. HBV fertőzés után nagyobb a valószínűsége, hogy "átmegy" krónikusba, fokozódik a májzsugor és rák kialakulásának veszélye.

Gyakori a gyulladás nélküli vírushordozó állapot is.

1990 óta hazánkban a14 évesek kapnak a B vírus ellen védőoltást, mely három oltásból áll, 0-1-6 hónapos séma szerint, ez kb. 10 évig véd.

A HCV fertőzés oka régen a transzfúzió volt, ma az intravénás droghasználók körében gyakori megbetegedés. Gyakori együttes jelenléte a HIV fertőzéssel. Gyakran alakul ki belőle kónikus májgyulladás.

A anti-HCV kimutatása a szérumból általában a betegség jelenlétére utal, de az álpozitivitás kizárására jobb elvégezni a HCV RNS vizsgálatot is.

A transzfúzióra kerülő vér HCV-ra való kötelező szűrése az új fertőzések számát jelentősen csökkentette. HBV és HAV ellen van biztonságos védőoltás, C elleni még nincs.

HAV ellen akkor érdemes oltani, ha endémiás területre utazunk, valamint bizonyos foglalkozások, pl. állatgondozók esetén.

Magyarországon a Havrix A vírus ellen, míg B ellen az Avaxim és a Vaqta és az Engerix B áll rendelkezésünkre , de gyártanak már kombinált oltóanyagot is (Twinrix).

Bármelyik fajta akut májgyulladás esetén oki terápia nincs, pihenés, könnyű vegyes diéta tartása javasolt.

Heveny májelégtelenség

A heveny májelégtelenséget, mely nagy kiterjedésű májsejt elhalással jár, leginkább A és B vírus okozza, de hasonló elváltozások alakulnak ki például paracetamol (acetaminophen) túladagolás, gombamérgezés esetén is, gyakran csak a transzplantáció az egyetlen mód a beteg megmentésére.

2021-09-13 15:35:59
| hepatitisz, májgyulladás, vírusok, HAV, HBV, HCV, hepatitisz-C, májelégtelenség

Vissza a tartalomjegyzékhez

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop