Túlsúly és magas vérnyomás gyermekkorban

Egy a közelmúltban dokumentált vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy a túlsúlyos gyerekek körében háromszor gyakoribb a magas vérnyomás előfordulása, mint a normál súlyúaknak.

gyermekkori elhízás, magas vérnyomás | InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.
Az Indiana államban 1111 iskoláskorú gyerek bevonásával közel 4 éven keresztül végzett vizsgálat során vérnyomást, testmagasságot és testsúlyt mértek. A gyerekek mintegy 40 százaléka bizonyult túlsúlyosnak. A túlsúlyosak 14 százalékának volt magas a vérnyomása, szemben a normál súlyúaknál tapasztalt 5 százalékkal.

Fontos tudni, hogy a vérnyomás értékét a testsúlyon kívül más tényezők is befolyásolják, például az etnikum és a genetika. A túlsúly kockázatai azonban ugyanazok voltak, függetlenül a gyermek etnikai hovatartozásától vagy nemétől. A vizsgálatban résztvevő gyerekek 42 százaléka volt afrikai amerikai.

Ha egy túlsúlyos vagy elhízott gyerek testtömeg-indexe egy kicsivel nő, a vérnyomása ugyanakkor nagymértékben emelkedik – mondja Wanzhu Tu, a kutatás vezetője. – Ugyanakkor az is igaz, hogy már egy egészen kis fogyás is a vérnyomás csökkenésével járhat.

Stephen R. Daniels, a coloradói gyermekkórház igazgatója szerint igen nagy probléma a gyerekek túlsúlya és magas vérnyomása. A magas vérnyomás ugyanis számos egészségügyi probléma melegágya, nemcsak arról van szó, hogy felnőttkorban magas lesz a vérnyomásuk, de újabban kimutatták azt is, hogy a felnőttekhez hasonlóan a gyerekeknél is károsodhatnak létfontosságú szerveik, mint a szív, az erek és a vese.

Egy vizsgálat során azt is megállapították, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknek magas a vérnyomásuk, az agynak a figyelemösszpontosításért, problémamegoldásért és emlékezésért felelős területein kisfokú elváltozások tapasztalhatók.

A kutatók egyetértenek abban, hogy a probléma nem tűr halasztást, ma kell cselekedni a gyermekkori elhízás és magas vérnyomás megelőzésének érdekében.

WebMD.com, kép: sxc.hu
| gyermekkori elhízás, magas vérnyomás
2011-10-17 07:42:23
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop