Patikanap - Kamarai elnök: a gyógyszerészek a népegészségügy kihagyhatatlan szereplői

A magyar gyógyszerészek többletszolgáltatásokat nyújtanak az egészségügyben, és kiemelt szerepet vállalnak a népegészségügyi programokban, a krónikus népbetegségek megelőzésében - mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke Békéscsabán, a IX. országos patikanap megnyitóján az MTI-nek.

patikanap, gyógyszer, egészségügy | MTI Hírek 2012 ;9
Hankó Zoltán kifejtette: a gyógyszerészek sokat segítenek az egészséges életmód népszerűsítésében és terjesztésében, a krónikus betegségek korai felismerésében és a gyógyszerszedéssel járó kockázatok mérséklésében is. Tájékoztatása szerint a kamara folyamatosan tárgyal az egészségügyi kormányzattal a népegészségügyben betöltendő szerepkörről, az ehhez kapcsolódó finanszírozás megszervezéséről, továbbá a gyógyszerészek szakmai tevékenységének elismeréséről.

A kamara elnöke azt mondta: a patikanap a gyógyszerész és a beteg közötti bizalmi kapcsolat építéséről szól, amely nélkül a jó gyógyszernek is gyengébb lesz a hatása és "pusztába kiáltott szó" a patikus tanácsa. Magyarországon a gyógyszerészek és a betegek közötti bizalom erős - jelentette ki, hozzátéve, hogy a legfrissebb EU-felmérés is ezt igazolja.

Megemlítette, hogy a patikanap témája ezúttal a metabolikus szindróma és a dohányzás visszaszorítása. A patikanaphoz kapcsolódva a kezdeményezéshez csatlakozó gyógyszertárakban országszerte vérnyomást, vércukor- és lipidszintet mérnek.

A metabolikus szindróma a szövetek inzulinérzékenységének csökkenése következtében kialakuló szénhidrát- és zsíranyagcsere-zavar, illetve magasvérnyomás-betegség.

Hankó Zoltán a dohányzásellenes kormányzati kampányról szólva elmondta: a gyógyszertárak most is nagyon sokat tesznek a leszoktatás érdekében, plakátokat helyeznek ki, szóróanyagokat terjesztenek. Kitért arra is, hogy a gyógyszerészek segítenek a krónikus népbetegségek korai felismerésében, szakorvoshoz irányítják a betegeket. Megtanítják továbbá a betegeket a gyógyszerek helyes alkalmazására.
| gyógyszer, egészségügy, patikanap
2019-11-04 20:25:28

Web Design & Development Prowebshop