OEP: sikeres a másfél éve indított gyógyszergyártói árverseny

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) sikeresnek nevezte a másfél éve elindított gyógyszergyártói árversenyt, az úgynevezett vaklicitet, amelynek eredményeként tavaly hétmilliárd forint volt a lakossági megtakarítás 2011-hez képest.

Sélleiné Márki Mária főigazgató szerdai sajtótájékoztatóján a gyártói verseny értékeléséről elmondta: az eddig megtartott liciteken jelentős árcsökkenést értek el, átlagosan 35 százalékkal csökkentek a gyógyszerárak. A négy liciten összesen 1305 receptköteles termék árát sikerült csökkenteni, jellemzően az asztma és a depresszió kezelésére használatos, valamint koleszterin- és vérnyomáscsökkentő szerek árai csökkentek.

A főigazgató beszámolt arról is, hogy az árverseny további pozitívuma, hogy 28 milliárd forint megtakarítás keletkezett az E-alapban az árcsökkentés hatására.

Bidló Judit, az OEP ártámogatási főosztály vezetője kifejtette: a gyógyszer ára nem azonos a térítési díjjal, de a hétmilliárd forint valódi lakosság megtakarítást jelent.

A legutóbbi gyártói vaklicit eredményeként 712 termék ára csökkent, ezekből 600-nak a térítési díja is mérséklődött - mondta el Bidló Judit.

A gyógyszertámogatásba való befogadásnál két éve vezették be a vaklicites eljárást. Ennek lényege, hogy a gyógyszergyártók úgy licitálnak, hogy nem látják, mekkora összegért kínálják konkurenseik az egyes készítményeket, s így nagyobb árverseny révén nagyobb árcsökkentés érhető el. Az OEP kiválasztja a legolcsóbb ajánlatot, amelyeket referenciatermékként kezel, és a többi azonos hatóanyagot tartalmazó készítmények számára is azonos összegű támogatást nyújt.
| gyógyszergyártói árverseny, OEP, egészségügy
2019-11-04 20:25:26

Web Design & Development Prowebshop