Hirdetés

Az innovatív gyógyszergyártók egyesülete tárgyalna az új kormánnyal a szektort érintő legfontosabb kérdésekről

Három pontban foglalta össze az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) a gyógyszerügyet érintő legsürgetőbb teendőket, a szervezet egyben a kormány megalakulását követően haladéktalanul tárgyalásokat kezdeményez a szektorral kapcsolatos legfontosabb feladatok végrehajtása érdekében.

innovatív gyógyszergyártók, AIPM, gyógyszerügy |

MTI Hírek13 | MTI

Az egyesület csütörtökön MTI-hez eljuttatott közleményében azt írja, üdvözlik, hogy az elmúlt kormányzati ciklusban az egészségügy több területén is bővültek a pénzügyi források, és bíznak a folyamat fennmaradásában. Ugyanakkor felhívják a figyelmet a gyógyszeriparral kapcsolatos, a magyar gazdaság fejlődése szempontjából is kiemelten fontos aktuális kérdésekre, valamint megfontolt és előremutató egészségpolitikai munkát kérnek az új kormány és Országgyűlés tagjaitól.

Az egyesület által megfogalmazott javaslatok között első helyen szerepel, hogy az elmúlt tíz évben reálértéken csökkenő gyógyszerkasszát a kormány mihamarabb pótolja vissza, és az érje el a visegrádi országok nettó gyógyszerkiadásának reálértéken számolt átlagát.

Második javaslatként a gyors, rugalmas és kiszámítható gyógyszerár-támogatási rendszer kialakítását szorgalmazza a szervezet, ami magában foglalja a régóta húzódó, már eldöntött befogadások kihirdetését éppúgy, mint a jelenleg meglévő adminisztratív és technikai akadályok megszüntetését, valamint az új, innovatív gyógyszerek és terápiák transzparens, kiszámítható és rendszeres befogadását.

Úgy vélik, indokolt lenne, ha a visegrádi országok átlagára emelt gyógyszerkassza minden évben a GDP bővülésének arányában növekedne, továbbá a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő az így megemelt költségvetést új terápiák befogadására fordítaná.

Harmadik javaslatként az AIPM szükségesnek tartja az ágazatot sújtó különadók csökkentését. Felhívták a figyelmet, hogy a magyar gyógyszeripari szereplők az elmúlt két ciklus során közel 500 milliárd forintot fizettek be ágazati különadóként a költségvetésbe, azonban a sikeres válságkezelés eredményeként mára indokolttá vált az extra terhek csökkentése.

Ennek kapcsán fontos lenne továbbá, ha Magyarország klinikai kutatásokban betöltött európai vezető szerepét megvédendő konkrét intézkedések történnének, mert ezek halogatása már veszélybe sodorhatja az ország e területen megszerzett előkelő helyét.

A szervezet közleményében kitér arra, hogy az egyesület támogatja a demográfiai súlypontú kormányzást, de hozzátették, hogy ez elképzelhetetlen erős egészségügy nélkül, ezért a szakmai szervezet a kormány megalakulását követően kezdeményezni fogja, hogy e cél elérését támogatandó a szektorral kapcsolatos legfontosabb feladatok végrehajtása érdekében mihamarabbi tárgyalások és konkrét intézkedések kezdődjenek.

innovatív gyógyszergyártók, AIPM, gyógyszerügy

2018-05-07 00:58:20

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop