Mivel vegyem be? Italaink hatása a bevett gyógyszerre
A gyógyszerek bevétele kellemetlen következményekkel is járhat, ha nem egy pohár vízzel nyeljük le azokat. A különféle folyadékok jelentősen megváltoztathatják a gyógyhatást! Jó hát, ha tudjuk, hogy mit mivel vegyünk be...
Kép: FreeDigitalPhotos.net
Bizonyára mindenki egyetért azzal, hogy a fejfájás elleni tablettát nem egy kupica unicummal és nem is egy korsó sörrel kell bevennünk. De mi a helyzet az alkoholmentes italokkal, a tejjel, a gyümölcslével, a kávéval vagy a teával? Érdemes utánajárni, hiszen a különböző innivalók nem csak gyengíthetik, hanem éppen ellenkezőleg, akár erősíthetik is a gyógyszerek hatását.
Tej
A tejnek magas a kalciumtartalma. Más adalékokkal együtt azonban szervezetünk nem tudja feldolgozni, és ez adott esetben rontja az orvos által rendelt pirulák hatását. Ez vonatkozik például a csontritkulásnál felírt bifoszfonátra, a bakteriális fertőzéseknél rendelt nátrium-fluorid készítményekre, továbbá a tetracyl-antibiotikumokra, amelyeket többnyire lázas meghűlések esetében írnak fel. A bisacodylt is tartalmazó hashajtók és a vaspreparátumok szintén nem férnek össze a tejjel.
Tipp: ne vegye be tejjel a felsorolt gyógyszereket! Ám, ha mindenképpen inni szeretne, legyen egy kicsit türelmes, s a gyógyszerek bevételét követően várjon legalább két óráig, csak ezután töltse tele a csészéjét tejjel.
Kávé, tea, kóla
A kávéban, a fekete- és zöldteában lévő csersav megköti a vasat, ezáltal csökkenti a vaskészítmények hatékonyságát. Ugyanez történik akkor is, amikor a kóla foszfátja keveredik a kalciummal. Némelyik baktérium elleni szer lassítja a kávé bomlását a szervezetünkben. Ugyanakkor a koffein serkentő hatása nyugtalansággal és heves szívdobogással is párosulhat.
Tipp: ha betegek vagyunk, kezelésünk ideje alatt le kell mondanunk a koffeinfogyasztásról! Akik vaskészítményt szednek, a gyógyszer bevétele után csak két órával igyanak csersavtartalmú italt. A kalciumtartalmú készítmények - például a csonterősítők - bevételekor sem ajánlatos kólát inni.
Grépfrútlé
A grépfrútlében lévő "problémás" anyagok a flavonoidok.
Az emberi szervezetben hatást gyakorolnak a lebontóenzimeinkre, s így bizonyos gyógyszerek nehezebben bomlanak le; így pedig a nitrendipin, a felodipin és a nifedipinnel rokon, szívpanaszok ellen ható gyógyszerek hatásai felerősödhetnek.
A citrusgyümölcsök megváltoztatják a vérképet, ha a bevétel ciclosporinnal együtt történik. Ezt a szert írják elő a szervátültetésen átesett pácienseknek, hogy az új szerv ki ne lökődjön.
Tipp: a vérkép nagyfokú változásának elkerülése végett az új szervvel rendelkező betegnek kerülnie kell a grépfrútlé fogyasztását, amíg a ciclosporin-terápia tart. A szívbetegek, akik a nifedipinhez hasonló gyógyszereket szednek, négy óra elteltével fogyasszanak csak citrusfélét.
Limonádé, citromlé
Az alumíniumsók - például számos, túlsavasodás esetén felírt gyógyszer - reaióba lépnek a citrátokkal. A vér alumíniumkoncentrációja megnő, ami a dialízissel kezelt betegekre veszélyt jelent. Szélsőséges esetben idegi zavarok -például szédülés, enyhébb görcsök - léphetnek fel.
Tipp:alumínium tartalmú gyógyszert ne vegyünk be citrommal ízesített levekkel vagy limonádéval, hanem hagyjunk ki legalább 1-2 órát!
Antibiotikumok és a sajt
Ne lepődjünk meg, ha a körömgomba ellen a gyógyszerész - miközben kiadja gyógyszerünket - egy szelet kenyeret ajánl olajos szardíniával! Ennek az az oka, hogy szervezetünk könnyebben felszívja a griseofulvint, ha a tabletta mellé még egy jó adag zsiradék is kerül, amiben a griseofulvin feloldódhat. Mindemellett más antibiotikumok hatása gyengül, ha zsíros táplálékok elfogyasztása után kerülnek szervezetünkbe. Ez pedig azzal magyarázható, hogy a tabletták hatóanyagai megrekednek a gyomrunkban, és gyomorsavunk tönkreteszi azokat.
Kölcsönhatás itt és most
Mikor tanácsos bevenni a tablettákat, cseppeket - étkezés előtt vagy után? Összeillenek-e gyógyszereinkkel az elfogyasztott táplálékaink? Olyan kérdések, amelyekre jó, ha tudjuk a helyes válaszokat!
A szájunkon át a szervezetünkbe juttatott gyógyszerek ugyanazt az utat teszik meg, mint táplálékaink. Így, ha közvetlenül étkezés előtt vagy után, esetleg alatt nyeljük le a pirulánkat, óhatatlanul kölcsönhatásba kerül táplálékainkkal.
Az antibiotikumokat véletlenül se étkezéskor vegyük be, mert az elfogyasztott ennivalóval együtt hosszú ideig maradnak a gyomrunkban, és inaktiválódnak. Más gyógyszerek esetében pedig eltolódhat a hatóidő, különösen a fájdalomcsillapítók esetében.
Ráadásul bizonyos ételek még akadályozhatják is a hatóanyag felszívódását. Ezért a fájdalomcsillapítókat és az antibiotikumokat étkezés előtt legalább fél órával és sok folyadékkal kell lenyelni!
Ezenkívül sok hatóanyag csak bizonyos táplálékokkal szemben mutat "érzékenységet". Ha biztosak szeretnénk lenni a dolgunkban, a gyakran fogyasztott, különösen kedvelt ételeink esetében kérdezzünk meg egy szakembert, hogy a felírt gyógyszer miként illeszthető táplálkozási szokásainkhoz.
Sajt és túró
A sajtban, a joghurtban és a túróban lévő kalcium egyes antibiotikumokat annyira magához köt, hogy a gyógyszer nem szívódik fel a szervezetünkben. Hasonlóképpen a csontritkulás ellen javallott fluoridok sem illenek a tejtermékekhez. Ilyen esetekben két óra szünetet kell tartanunk az étkezéshez viszonyítva, mielőtt bevennénk pirulánkat. A tejtermékekhez nem illő harmadik gyógyszercsoport a vaskészítményeké.
Gyümölcs
A grépfrút egyes összetevői gátolják bizonyos gyógyszerek felszívódását. Ide tartoznak a vérnyomáscsökkentők, a kalcium-antagonisták és az immunrendszer erősítésére szolgáló ciclosporin. Más citrusfélék, például a narancs és a citrom ilyen szempontból ártalmatlanok. Ezeknél a gyümölcsöknél sokkal inkább a citromsavtartalom játszik fontos szerepet. A sav ugyanis oldja a gyomor túlsavasodása ellen ható alumíniumsókat, így azok a beleken keresztül eljuthatnak a test többi részébe, és megterhelhetik a vesénket. Ezért nem szabad a gyomorpanaszokra rendelt gyógyszert naranccsal bevenni!
Jó tudni!
A fájdalomcsillapítókat és az antibiotikumokat étkezés előtt legalább fél órával, és sok folyadékkal kell lenyelni!
Tojásfehérje
A tojásfehérje szintén fékezheti a gyógyír hatását. Példa erre a triptofán, melynek szedése alvászavar és depresszió esetén szokásos. Más anyagok viszont, mint például a propanolol, éppenséggel a fehérjedús táplálkozás esetén fejtik ki hatásukat. A hús, a tojás és a sajt fehérjében a leggazdagabb.
Csersav
Elsősorban folyékony tápanyagokban, valamint az áfonyában található. A csersavak általában abszorbeálják a gyógyszereket, és megakadályozzák felszívódásukat a szervezetünkben. Gyógyszereinket éppen ezért véletlenül se teával vagy kávéval vegyük be!
Summa summárum, ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, és senki sem tud szakszerű tanácsot adni, a legjobban akkor járunk, ha gyógyszereink bevételéhez minimális ásványianyag-tartalmú, buborékmentes ásványvizet iszunk!
2022-07-26 13:44:36