A szívbetegségek okainak vizsgálata és a genetika

Framingham, ez a Bostonhoz közeli kisváros 60 éve híres az itt kezdett nagyszabású orvosi vizsgálatsorozatról. Akkoriban még csak 5200, ma már 14 ezer résztvevővel készülnek itt felmérések, vizsgálatok a szív egészségével kapcsolatban.

szívbetegség, genetika, Framingham Study | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
Az ún. Framingham Heart Study vonzereje eleinte az ingyenes vizsgálatoknak volt köszönhető. Felbecsülhetetlen értékű adathalmaz gyűlt itt össze három generáció közreműködésével. Napjainkban már a negyedik generáció bevonásáról beszélnek.

Sokat változtak a felmérés módszerei és céljai is. Ez a vizsgálat állapította meg először, hogy a dohányzás árt a szívnek, és hasonlóan káros a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint, valamint a cukorbetegség is, továbbá, hogy a szívbetegség kockázata kellő mennyiségű testmozgással csökkenthető.

A szakma etalonként kezeli a Framingham-vizsgálat következetességét és adatainak hitelességét.

A vizsgálat jelenlegi igazgatója, dr. Daniel Levy szerint a genetika bevonásával új távlatok nyílnak a kutatásban. Az új program neve Framingham SHARE, amely a jelenlegi adatok, a génkutatás és a betegség kapcsolatának feltárását tűzte ki célul.

A kutatók a géneknek csak egy kis csoportját ismerik, amely kapcsolatban van egyes betegségekkel. A DNS felfedezése és a Framingham-adatok hatvan éves adatbázisa hozzájárul majd ahhoz, hogy új kapcsolatokat fedezzenek fel a kutatók, és le tudják szűkíteni a gének és az egyes konkrét betegségek összefüggéseit. Mindez óriási lehetőségekkel kecsegtet a megelőzés és a gyógyítás terén.

Framingham Study
| szívbetegség, genetika, Framingham Study
2007-12-02 18:42:18
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop