A jó edzettségi állapot hatása az összhalálozásra

A terhelhetőség és a halálozás összefüggéseit kutató egyik legnagyobb vizsgálat eredményei figyelemfelkeltőek. A szerzők szerint megfelelő edzettség elérése és fenntartása legalább olyan fontos, mint az egyéb rizikófaktorok.

fitnesz, szívbetegségek, halálozás | InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.
A Circulation című szakfolyóiratban megjelent cikk szerzői 15 660 férfi veteránt vettek be követéses vizsgálatukba, akiknél a vizsgálat kezdetén futószalagos állapotfelmérést végeztek. A résztvevők több mint 40 %-a fekete volt. A pácienseket négy csoportra osztották a terhelési kapacitás szerint, az összhalálozást egy hét és fél éves követési idő során vizsgálták.

A szerzők azt állapították meg a leggyengébb és legjobb edzettségi állapotban lévő negyedet vizsgálva, hogy mintegy 70 %-os különbség van az összes halálozási arányban, de még a közepes edzettségi állapot is 50 %-os előnyt jelentett.

„Viszonylag kevés befektetéssel nagy eredményt lehet elérni. Ha az ország egészségbiztosítási kiadásai az egekben vannak, megtehetnénk, hogy naponta harminc percet sétálunk. Ha tudtunk a holdon járni, akkor sikerülni fog a földön is”, írják.

A fő üzenet mindenki számára az, hogy az edzettség javításakor csökken a rizikó. Ez különösen azok számára érdekes, akik nem tudják kifizetni a drága gyógyszereket vagy ételeket, amelyek javítják a szív-és érbetegségek kockázatát. A mindennapos séta ingyenes.”

| fitnesz, szívbetegségek, halálozás
2008-02-01 11:36:05
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop