Őssejtek szívbetegségben: kulcsfontosságú molekulákat fedeztek fel

Amerikai kutatók első alkalommal azonosítottak olyan genetikai tényezőket, amelyek az új szívizomsejtek kialakulását szabályozzák. Felfedezésük a Nature folyóirat oldalairól ismerhető meg, és fontos útmutatót jelent azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet őssejtek segítségével meggyógyítani a beteg szívet.

őssejt, genetika, szívbetegség, GATA4, TBX5 gén, össejt, Å‘ssejt | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
A kutatók évtizedek óta keresik azt az egyetlen gént, ami képes a nem-izomsejtekből spontán összehúzódásra képes szívizomsejt kialakulását elindítani.

Egy ügyes trükk segítségével mostanra kiderült, hogy három gén képes erre a mutatványra. Ez az első alkalom, amikor bizonyos tényezők segítségével sikerült emlős sejtekből szívizomsejtek képződését indukálni.

„A szívizomsejtek alig képesek regenerálódni egy károsodás után. A nyugati világban a szívbetegség az egyik vezető halálok, ezért nagyon fontos, hogy a károsodott szívizomsejteket újakkal tudjuk helyettesíteni” – fogalmaztak a szerzők.

A felfedezés tárgyát képező három génből kettő úgynevezett transzkripciós faktorokat kódol, ezek a DNS molekulához tapadva szabályozzák, hogy mely gének aktiválódnak, vagy maradnak némák. A GATA4 és TBX5 gének szívbetegségeket okoznak emberekben, ha károsodnak, de egymással együttműködve más géneket is szabályoznak. A kutatók azt tapasztalták, hogy ez a két gén nagy jelentőséggel bír egerekben a szívizomsejtek képződése során, de önmagukban kevés a hatásuk.

„Végül találtunk egy harmadik gént is, ami a GATA4 és TBX5 génekkel együttműködve dobogó szívizomsejtek kialakulását indukálta” – emlékeztek vissza a kutatók. Ez a molekula egy szívizomra jellemző protein, a BAF60c, és működése során azt szabályozza, hogy a transzkripciós faktorok hozzáférjenek-e a DNS-hez, és hatásukat azon ki tudják-e fejteni.

Az új molekula drámaian előrelendítette a kutatásokat. Ez a három faktor együtt olyan szívizomsejtek kialakulását képes előidézni, amelyek ritmusosan összehúzódnak, épp úgy, mint az emberi szívizomsejtek. Az új sejtek képződése sokféle őssejtből lehetséges, még méhlepény eredetű őssejtekből is.

„Ezek a tényezők együtt jól irányíthatóvá teszik a szívizomsejtek kifejlődését” – fogalmaztak a kutatók. – „Ez nagy segítség abban, hogy olyan szívizomsejteket hozzunk létre, amelyek terápiás célra is alkalmasak.”

ScienceDaily
| őssejt, genetika, szívbetegség, GATA4, TBX5 gén
2009-05-14 10:31:57
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop