Szorongás és szívbetegség

Egy holland vizsgálat szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a pesszimista, aggodalmaskodó, szorongó embereknél megnő a szívbetegségek kockázata.

szorongás, stressz, szívbetegség | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
Azok a már szívbetegek, akik hajlamosak a negatív gondolkodásra és a befelé fordulásra – ezt hívják egyébként D-típusú személyiségnek – közel négyszer gyakrabban kapnak szívinfarktust, szenvednek szívelégtelenségben és ritmuszavarban, illetve halnak meg, mint a többi személyiségtípushoz tartozók.

A vizsgálat vezetője, dr. Johan Denollet pszichológus professzor volt az első, aki a 90-es évek közepén bevezette a „D-típusú személyiség” meghatározást az angol „distressed” (szorongó, aggodalmaskodó) szó után.

A professzor és munkatársai már akkor megfigyelték, hogy azoknak a szívinfarktuson átesettek betegek közül, akik aggódnak állapotuk miatt, többen halnak meg, mint optimistább társaik.

A D-típusú személyiséget negatív érzelmek jellemzik: szorongás, frusztráltság és düh, az ilyen emberek ezen kívül gátlásosak, befelé fordulók.

A szakemberek nem tudnak egészen pontos választ adni arra, miért van hatással a D-típusú személyiség a szívbetegség kockázatára.

Lehetséges, hogy részben a gének tehetők felelőssé, de az is biztos, hogy a krónikus stressz is szerepet játszik.

A D-típusú személyiségjegyekkel rendelkezők között több a dohányos, gyakoribb köztük a nagyivó illetve alkoholista és a túlevő, azaz nagyobb arányban követnek különféle egészségtelen viselkedésmintákat.

Az új kutatás során 19 korábbi vizsgálatban részt vevő több mint 6 ezer ember adatait tekintették át, és így jutottak arra a megállapításra, hogy a tárgyalt csoportban a többihez képest 3,7-szer többen lesznek szívbetegek. A kapcsolat a többi tényező figyelembe vétele után is fennállt.

A kutatók hozzáteszik, hogy a D-típusú személyiség önmagában még nem jelenti azt, hogy az illető szívbeteg lesz, csupán azt, hogy nem árt, ha tudatában van a fokozott kockázatnak, azaz aktívabban viszonyul saját életéhez.

CNN
| szorongás, stressz, szívbetegség
2010-09-23 10:50:00


Web Design & Development Prowebshop