Meghalt a cseh férfi, akinek szívét szivattyúkkal helyettesítették

Meghalt az a cseh férfi, akinek egy egyedi műtét keretében több mint fél éve különleges szivattyúkkal helyettesítették a szívét.

szívbetegség, műszív, műszív | MTI Hírek 2012 ;9
A 37 éves Jakub Halik, aki betegsége előtt tűzoltóként dolgozott, szívdaganattól szenvedett. Mivel a daganatot lehetetlen volt eltávolítani, végül az egész szívét kioperálták. A műtét Prágában zajlott április 3-án: az orvosok a szívet két speciális szivattyú beültetésével pótolták addig is, míg nem akad megfelelő szervdonor.

Halik azonban október 13-án elhunyt, halálhírét most szerdán jelentették cseh bulvárlapok. A Blesk című újságnak az orvosok úgy nyilatkoztak, hogy a szivattyúkkal nem volt baj, azok rendben működtek. Egyelőre nem tudják megmondani a halál pontos okát, leghamarabb két hét múlva közölnek majd többet a szövettani vizsgálatok után.

A HeartMate II. elnevezésű szerkezetet a klinika már évek óta használja, de a korábbi gyakorlatban csak a baloldali szívkamrát sikerült helyettesíteni vele.

Hasonló, a teljes szívet helyettesítő műtétet a csehországi előtt csak az Egyesült Államokban végeztek, méghozzá Houstonban, a világ egyik legtekintélyesebb szívközpontjában. Az amerikai beteg azonban csak hét nappal élte túl az operációt.
| szívbetegség, műszív
2012-10-17 23:07:33
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop