A halolajkapszulák nem sokat érnek szívbetegség ellen gyógyszeres kezelés esetén

A halolajkapszulák nem sokat érnek szívbetegség ellen, legalábbis akkor, ha a beteg gyógyszeres kezelést is kap - mutatta ki egy széleskörű olasz vizsgálat, amelyet halolajkapszulákat gyártó cégek is finanszíroztak.

A felmérésbe Olaszország különböző szegleteiből 12 500 szívbeteg embert vontak be. A népes csoport egyik felével naponta 1 grammnyi halolajat - azaz omega 3-as telítetlen zsírsavakat - tartalmazó kapszulát szedettek, a másik felével placebót. Öt éven át követték nyomon az alanyokat a milánói Mario Negri Gyógyszertani Intézet kutatói, és arra jutottak, hogy a két csoport tagjai ugyanakkora gyakorisággal kerültek kórházba szívpanaszok miatt. Egyaránt 12 százalékos volt a hányad, azaz a halolajkapszulások nem jártak jobban.

Az olasz tanulmány csütörtökön jelent meg a New England Journal of Medicine amerikai folyóiratban. Donna Arnett, az Alabamai Egyetem tudósa megjegyezte, hogy a vizsgálati alanyok mindegyike nagyon nagy kockázatú volt szívbaj szempontjából, ezért gyógyszereket is szedtek, sokan koleszterincsökkentő sztatinokat.

"Úgy tűnik, hogy a halolaj már nem javított tovább a hatásos gyógyszerekkel is kezeltek állapotán" - mondta Arnett, nyitva hagyva a kérdést, hogy egészségesek, vagy gyógyszerekkel nem kezeltek esetében van-e jótékony hatása a halolajkapszulának.
| szívbetegség, halolaj, táplálékkiegészítő
2013-05-09 21:38:10
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop