Tanulmány: a szívproblémák összefügghetnek a rák kockázatával

A szívbetegeknél nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak rákot is - állapította meg amerikai szívspecialisták egy új tanulmánya.

szívbetegség, rák | MTI Hírek10
Az eredmények nem bizonyítják, hogy a szív elégtelen működése rákot okoz. A kutatók szerint a két betegség közötti kapcsolatot további tanulmányoknak kell feltárniuk.

Sudhir Kushwaha (Mayo Klinika, Rochester, Minnesota), a tanulmány egyik tudósa szerint elképzelhető a kapcsolat, hiszen a
vér- és oxigénhiány sok szervben vezethet zavarhoz. "A szívbetegeknek minden új tünetre oda kell figyelniük" - magyarázta.

Az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) adatai szerint közel hatmillió amerikai él szívpanaszokkal.

A kutatásban 961, újonnan diagnosztizált szívbeteget és ugyanennyi hasonló korú, ám egészséges szívű pácienst vizsgáltak. A két csoportban hasonló, 22, illetve 23 százalék volt a daganaton átesettek aránya. 593 párnál nem fordult elő rák, őket 73 éves átlagéletkorban kezdték figyelni. Kushwaha és kollégáinak adatai szerint a szívbetegeknél 68 százalékkal valószínűbb volt a rák kialakulása, mint az egészséges kontrollcsoportban.

Ugyan a szívbetegek általában egyéb problémával is küzdöttek, többeket érintett például a cukorbaj és a magas vérnyomás, ez mégsem indokolta a magasabb rákkockázatot - írják a Journal of the American College of Cardiology című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Kushwaha szerint lehetséges néhány magyarázat, ám mindegyik további kutatásra szorul. Egyes szívgyógyszerek növelhetik a daganat kockázatát, vagy maga a szívpanaszok okozta stressz és gyulladás is szerepet játszhat, de fontos tényező lehet az oxigénhiány is. Azt is figyelembe kell venni, hogy a szívproblémával élők gyakrabban keresték fel kezelőorvosukat, és több vizsgálaton vettek részt. A további tanulmányokban tehát tekintetbe kell majd venni az elvégzett vizsgálatok pontos számát is.

A kutatásban részt nem vevő kardiológus kutató, Jersey Chen (Közép-Atlanti Kutatóintézet, Maryland) arra intett, hogy az érintett betegeknek egyelőre nem kellene aggódniuk sem a magasabb rákkockázat, sem a kapott gyógyszerek, illetve kezelések veszélyei miatt, mivel az összefüggést további kutatásoknak kell pontosítaniuk.
| szívbetegség, rák
2013-06-27 21:30:27
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop