A kisnövésűek gyakrabban lesznek szívbetegek

Közvetlen kapcsolat mutatható ki az alacsony termet és a szívbetegség fokozott kockázata között - derül ki egy új tanulmányból, amely ezt részben genetikai, és nem csupán táplálkozási vagy életmódbeli tényezőknek tulajdonítja.

szívbetegség, testmagasság, alacsony termet | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A New England Journal of Medicine című amerikai folyóirat online változatában közölt tanulmány készítői mintegy 200 ezer európai ember bevonásával vizsgáltak 180 olyan génvariációt, amely a testmagasságot befolyásolja. A résztvevők egy része koszorúér beteg volt, amely világszerte a korai halálozás leggyakoribb oka.

Megállapították, hogy a testmagasság 6,5 centiméterenkénti csökkenésével a koszorúér-betegség kialakulásának kockázata átlagosan 13,5 százalékkal növekedett. Ez azt jelenti, hogy egy 168 centiméteres emberhez képest egy 152 centiméteres embernél 32 százalékkal magasabb a kockázata a koszorúér betegség kialakulásának.

A Leicester Egyetem kutatói szerint a testmagasságot befolyásoló gének további vizsgálata új módszereket eredményezhet a szívbetegségek kockázatának csökkentésére.

A tanulmányt részben finanszírozó Brit Szív Alapítvány (BHF) egészségügyi vezetője, Peter Weissberg ugyanakkor megjegyezte, hogy a genetikai adottság csupán egyike a betegséget kiváltó számos tényezőnek.

| szívbetegség, testmagasság, alacsony termet
2015-04-10 10:36:07
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop