Csokoládé és az érrendszer betegségei

A csokoládé a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát csökkenti brit kutatók szerint. Korábban már számos tanulmány talált összefüggést a fekete csokoládé fogyasztása és a szív- és érrendszer jobb állapota között, de világos ok-okozati összefüggést nem tártak még fel.

érrendszer, csokoládé, szívroham, koleszterin, agyi érketasztrófa, szívroham | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A Heart című brit kardiológiai folyóirat online kiadásában megjelent újabb tanulmány készítői, az Aberdeen-i Egyetem kutatói mintegy 25 ezer norfolki nőnél és férfinél vizsgálták meg ezt a kapcsolatot, átlagosan egy évtizeden át kísérték őket figyelemmel.

Összevetették a fogyasztott csokoládé mennyiségét, amelyről a résztvevők maguk számoltak be, illetve a koleszterin szintet, a szívroham és az agyi érkatasztrófák előfordulását. Azok között fordult elő a legkevesebb szívbetegség, akik a legtöbb csokoládét ették.

"A jelentős csokoládé fogyasztás, amely akár napi 100 gramm fölé is emelkedhet, összefügg a szívkoszorúerek és az agyi erek betegségeivel" - írták a kutatók

A munka szerzői azt is hozzátették, hogy a legtöbb résztvevő általában fiatalabb, vékonyabb, egészségesebb volt és többet is sportolt. Lehetséges tehát, hogy nem annyira csokoládé, mint inkább az életmód az, ami miatt ennél a csoportnál kisebb volt a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy akik tudnak a szívbetegségre való hajlamukról, feltehetően kevesebb csokoládét esznek, hogy egészségesebb életmódot folytassanak.

| érrendszer, csokoládé, szívroham, koleszterin, agyi érketasztrófa
2015-06-17 17:02:34
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop