Áttörés a kardiológiában

Áttörést jelentenek a krónikus koszorúér-betegség, illetve a krónikus szívelégtelenség kezelésében az elmúlt években megjelent, és ma már Magyarországon is elérhető új gyógyszercsoportok - közölték szakemberek a debreceni kardiológiai napok keretében csütörtökön tartott sajtótájékoztatón.


Édes István kardiológus professzor kiemelte: Magyarországon csaknem egymillió embert érint a koszorúér-betegség. Az ő kezelésükben meghatározó a koleszterincsökkentés, amelyben áttörést jelent egy új gyógyszercsoport, a PCSK9-gátlók megjelenése.

Hozzátette, az eddigi gyógyszerekkel legfeljebb felére (1,5-1,6 mmol/l) lehet csökkenteni az LDL-koleszterin zintet, az új gyógyszercsoporttal viszont extrém alacsony szinten (1 mmol/l alatt) lehet tartani.

Főként az öröklött koleszterin anyagcsere zavarban szenvedőknek, illetve a legsúlyosabb érelmeszesedéssel járó betegségben szenvedőknek jelent kiváló megoldást a PCSK9-gátló kezelés.

Az eljárás előnye továbbá, hogy a napi rendszerességgel szedett koleszterincsökkentő gyógyszerek helyett az új gátlószert havi egy, esetleg két alkalommal, injekcióban bőr alá kell beadni. Hátránya, hogy még drága, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) még nem támogatja. Csaknem 30 év múltán a krónikus szívelégtelenségben szenvedők kezelésében is áttörést jelentő gyógyszer jelent meg.

Ez a betegség mintegy 200 ezer embert érint hazánkban, a túlélési esélyek pedig rosszabbak mint a legtöbb tumoros elváltozásnál. Az új, ARNI nevű vegyület - amelyet megismertetnek a debreceni kongresszus résztvevőivel - lényegesen javíthat ezen a helyzeten.

| kardiológia, koszorúér-betegség, szívelégtelenség, koleszterin, gyógyszer, PCSK9-gátló
2016-03-07 22:39:20
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop