Szívbetegség és érzelmek

Húszszorosára növeli a szívinfarktus kockázatát egy közeli hozzátartozó elvesztése az azt követő harminc napban - hangzott el egy innsbrucki kardiológiai kongresszuson, amelynek fő témája a szívbetegségek és az érzelmek kapcsolata volt.

szívbetegség, érzelem, szívinfarktus, stresszfaktor, harag, félelem, szívinfarktus | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A közepes és hosszú távon ható stresszfaktorok is növelik a szívkoszorúér betegségek kialakulásának kockázatát, és rontják a várható életminőséget. Minden egyes újabb tényező 1,2-1,9-szeresére növeli a kockázatot. Heves érzelmek, mint a harag vagy a félelem is kiválthatnak szívrohamot.

Ha „valaki a szívére vesz valamit”, annál nagy kockázata van a szív- és érrendszeri betegségnek. A népi bölcsesség igazát a tudomány is alátámasztja. A szív az érzelmekre legérzékenyebben, legerősebben és legközvetlenebbül reagál, mert a legszorosabb összeköttetésben áll az aggyal - írja a kongresszusról szóló összefoglalójában a www.medmix.at online orvosi lap.

A svájci szakemberek a European Heart Journal folyóiratban közzétett tanulmányukban kimutatták, hogy a stressz által okozott szívizombetegség minden 20. esetét öröm idézi elő. 1750 beteg esetét tanulmányozva megállapították, hogy szívproblémákhoz vezethetnek örömteli családi események is, mint egy születésnap, esküvő, nagyszülővé válás, egy baráttal való találkozás hosszú évtizedek után, a kedvenc csapat győzelme vagy egy lottónyeremény.

Ebben az esetben „boldog szív szindrómáról” beszélünk, ellentétben az erős negatív érzelmek által kiváltott „összetört szív szindrómával”.

Az „állandó érzelmi stressz”, mint a harag vagy a félelem önálló, független kiváltói lehetnek egy szív- és érrendszeri megbetegedésnek. Hatásukat tekintve ugyanolyan jelentősek, mint a „fizikai tényezők”, például a magas vérnyomás, a túl magas koleszterin szint, a túlsúly, a diabétesz, a dohányzás és a mozgásszegény életmód.

| szívbetegség, érzelem, szívinfarktus, stresszfaktor, harag, félelem
2016-03-07 21:42:18
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop