Milyen sportok védenek leginkább a stroke és a szívbetegség ellen?

A British Journal of Sports Medicine (BJSM) című folyóiratban közölt tanulmány készítői olyan 1994 és 2008 között készített egészségügyi felméréseket elemeztek, amelyek éves rendszerességgel készültek Angliában és Skóciában.

sport, stroke, szívbetegség | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A szakemberek 11 felmérést vizsgáltak meg az érintett időszakból, ami azt jelenti, hogy valamivel több, mint 80 ezer, átlag 52 éves felnőtt adatait vetették össze.

A felmérés résztvevőit arról kérdezték, hogy milyen típusú és mennyi testmozgást - kifulladtak-e, megizzadtak-e - végeztek az interjút megelőző négy hétben. A testmozgás kategóriájába tartozott a nehéz házimunka, a kertészkedés, a séta, a kerékpározás, az úszás, az aerobik, a torna és a tánc, a futás, a foci és a rögbi, a tollaslabda, a tenisz és a fallabda.

A válaszadók utóéletét átlagosan kilenc évig követték nyomon. Ez idő alatt a megkérdezettek közül 8790-en haltak meg különböző okokból kifolyólag és 1909-en szívbetegség vagy agyérkatasztrófa következtében.

Az eredmények szerint a nem sportoló válaszadókhoz képest, az ütős labdajátékok űzői 47 százalékkal kevesebben haltak meg bármilyen okból a felmérést követő kilenc évben. Az úszók 28, a táncos-aerobik edzések kedvelői 27, a kerékpárosok 15 százalékkal kisebb volt a halálozás. mint nem sportoló embertársaik.

A szívbetegség és az agyérkatasztrófa okozta halálozás kockázata 56 százalékkal volt alacsonyabb az ütővel játszott labdajátékok kedvelőinél, mint az ilyen sportot nem végző megkérdezetteknél. Az úszók esetében 41, az aerobik kedvelőinek esetében 36 százalékkal volt alacsonyabb a szívbetegség, vagy stroke okozta halálozás kockázata.

Az eredményeket még véletlenül sem szabad úgy értelmezni, mintha a futás és a foci nem védene a szívbetegség ellen. A tanulmány ugyan nem mutatott ki plusz előnyt azok számára, akik ezeket a sportokat űzik, de független szakértők szerint ez csupán a vizsgálat típusa miatt van.

| sport, stroke, szívbetegség
2016-12-02 11:58:12
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop