Új gyógyszer a szívbetegség megelőzésére

Nagy izgalmat keltett idén egy augusztus 24-én publikált multicentrikus tanulmány, mely arról a felfedezésről számol be, hogy egy jelenleg a juvenilis arthritis kezelésére gyulladáscsökkentőként használt gyógyszer sikeresen megelőzi a szívinfarktust és a stroke-ot.

szívinfarktus, stroke, canakinumab, gyulladáscsökkentö, szívinfarktus | InforMed Hírek14   InforMed | Glanz, J.

Indokolt volt az izgalom, mert csaknem az összes jelenleg alkalmazott szívbetegség megelőzésére szolgáló gyógyszer a koleszterin szintet célozza meg.

A gyógyszer hatóanyaga a canakinumab, a svájci Novartis cég Ilaris néven forgalmazza. A vizsgálatot a cég finanszírozta. A gyógyszer csökkenti a vérben a gyulladást okozó internleukin-1- béta szintjét.

Az új tanulmány a New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban jelent meg. A kutatók több mint 10 000 beteg adatait dolgozták fel, 39 országból, akik magasabb kockázatú szívbetegek voltak.

Mindegyik beteg korábban szívinfarktuson esett át, és interleukin-1β szintjük magas volt, a betegek 40 százaléka ráadásul cukorbeteg is volt.

A betegeket véletlenszerűen négy csoportba osztották, és vagy placebót, vagy 50-150 ill. 300 mg canakinumabot kaptak, az első hónapban kéthetente, majd minden harmadik hónapban egyszer injekció formájában, négy éven át.

A vizsgálat során a kutatók követték a szívinfarktus, stroke és szívhalál esetek előfordulását. A tanulmány végére 1400 ilyen eset fordult elő, és azoknál a betegeknél, akik a legmagasabb canakinumab dózist kapták, 14 %-kal ritkábban következtek be, mint a placebo csoportban.

Éveken át a szívbetegségek fő kockázatának a magas koleszterin szintet tartották. Az elmélet szerint a koleszterin eltömíti az artériákat, rátapad az erek falára és megakadályozza a vér átfolyását.

Az orvosok körében nagy port vert fel, amikor 1994-ben feltalálták a koleszterin szint csökkentő sztatinokat. Ezeket a gyógyszereket világszerte emberek százezreinek írják fel, abban a reményben, hogy megelőzik a szívbetegségek kialakulását.

Úgy látszik azonban, hogy a koleszterin szint csökkentése nem mindegyik betegnél előzi meg a szívinfarktust. Ezért a szakemberek úgy vélik, hogy a magas interleukin-1β szint is felelős lehet a kockázat emelkedéséért.

Általános nézet, hogy ezek a gyulladáskeltő anyagok akadályozzák, hogy a szívizomzat szívinfarktus után meggyógyuljon.

Az interleukin-1β szükséges a szervezet számára, hogy túlélje a különféle károsodások és fertőzések hatását. Úgy működik, hogy a sérült szöveteket az erekből kilépő folyadékkal megduzzasztja, ezáltal izolálja a lehetséges kórokozókat, mielőtt azok eljutnának az test többi részébe.

Az interleukin-1β azonban néha túllő a célon, és olyan gyulladásos reakciót indít el, mely ártalmas, főleg egyes krónikus betegségek (arthritis) és esetleg szívbetegség esetén is.

Érdekes, hogy ugyanazon a napon a The Lancetben megjelent egy ugyanebből a vizsgálatból származó másik tanulmány is, mely szerint ez a hatóanyag tüdőrákos esetekben is meghosszabbíthatja a betegek életét.

A gyógyszer önmagában nem csodaszer, mindkét tanulmányban a canakinumabot szedő betegek esetében magas volt a halálos fertőzés kockázata, mely azt jelzi, hogy a szervezet immunválaszának csökkentése kockázattal jár.

A canakinumab nagyon drága is: a kezelés évi költsége 64 000 $-ba kerülne. A vizsgálat azonban lehetőséget ad majd olyan betegek jövőbeli kezelésére, akiknél a koleszterin szint csökkentése nem elegendő állapotuk javulásához.

| gyulladáscsökkentő, szívinfarktus, stroke, canakinumab
2017-08-30 12:23:14
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop