Tartson kutyát!

Egy 12 évet felölelő vizsgálat során, melyet több svéd egyetem és a Stanford Egyetem kutatói végeztek, kiderült, hogy a kutyások egészségesebbek, mint a kutyát nem tartók.

kutyatartás, egészség, szívbetegség, stressz | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A felmérésről a Scientific Report című folyóiratban számoltak be a kutatók, akik 3,4 millió olyan 40 és 80 év közötti svéd állampolgár adatait dolgozták fel, akiknél 2001-ig - amikor kötelezővé vált a kutyatartás bejelentése Svédországban - még semmilyen szív- és érrendszeri betegség nem jelentkezett.

A 2001-et követő tizenkét évben a szakemberek nyomon követték egészségi állapotukat. Megállapították, hogy a vizsgált időszakban a kutyások körében alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek és egyéb tényezők okozta halálozások kockázata, mint a kutyát nem tartóknál.

A kedvező hatás az egyedülállóknál volt a legszembetűnőbb, náluk 33 százalékkal volt alacsonyabb a halálozási arány és 11 százalékkal a szívinfarktus előfordulása, mint azoknál az egyedül élőknél, akiknek nem volt kutyájuk. Ennek az lehet az oka, hogy egyedüli gazdaként az ember többet mozog, és a kutya segíthet enyhíteni a magányosság okozta stresszt.

A kutatók szerint a tanulmány eredményei különösen fontosak lehetnek Svédországban, ahol a társadalom jelentős része, különösen az idősek, egyedül élnek. "Mi svédek nem vagyunk túl jók abban, hogy beszélgetést kezdeményezzünk, és egy kutya elindíthatja a társalgást idegenekkel” - jegyezte meg a szerző.

Számos oka lehet, hogy a kutyák miért vannak kedvező hatással gazdájuk egészségére, bár a tanulmány ezeket nem vizsgálta. Lehetséges, hogy a kutyák jótékony hatással vannak az emberi mikrobiomra azáltal, hogy behordják a lakásba a koszt és a baktériumokat.

Az is kiderült, hogy a nagyobb testű, nagy mozgásigényű kutyák, például a retrieverek és a vizslák vannak a legjobb hatással gazdáik egészségére.

| kutyatartás, egészség, szívbetegség, stressz
2017-11-18 10:26:31


Miért jó a csokoládé?

Az étcsokoládé az érfalak sejtjeinek működését legalább három órán keresztül javítja. Az étcsokoládé gazdag természetes antioxidánsként működő flavonoidokban...


Szívritmuszavar

Szinte a legtöbb emberrel előfordult már, hogy időnként szabálytalanul ver a szíve, azt érzi, hogy a szíve hirtelen összevissza ver, vagy egy-egy ütést kihagy. Az ilyen...


Mit jelentenek a számok a vérnyomásmérőn?

A digitális vérnyomásmérők megjelenése óta senkinek nem jelent gondot otthon, hogy önállóan megmérje a vérnyomását. A kijelzőn általában 3 szám jelenik meg.


A nők gyakrabban halnak meg infarktusban, mint a férfiak

Magyarországon a szívinfarktus következtében elhalálozott nők aránya magasabb, mint a férfiaké, ezért is fontos a tünetek korai felismerése és a gyors segítségkéré...


Szívbetegek figyelmébe - kerülendő gyógynövények

Sokan szednek valamilyen gyógynövény-készítményt vagy kivonatot egy sor betegségre a depressziótól a magas koleszterinszintig. Ezeket a kapszulákat vagy tinktúrákat ál...


hirdetés