Azonosították a stroke és az infarktus génjét

Izlandi kutatóknak először sikerült azonosítani azt az egyetlen gént, amely mind a szívinfarktus, mind a stroke kockázatára befolyással van.

stroke, infarktus, gen, ALOX5AP, lipoxigenáz aktiváló proteint | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
Az ALOX5AP elnevezésű gén tartalmazza az 5-lipoxigenáz aktiváló proteint (FLAP), ennek variációi stimulálják az érelmeszesedés létrejöttében szerepet játszó gyulladásos folyamatokat.

A kísérlethez 713 olyan egyént vizsgáltak meg, akinek volt már infarktusa, valamint 702 sélütéssel diagnosztizált beteget, és figyelembe vették az illetők közeli rokonait is. Megállapították, hogy az ALOX5AP gén mindkét esetben befolyással lehet a kockázatra.

Hasonló elemzést végeztek brit szívbetegek egy csoportjában is, és megállapították, hogy a gén egyik bázispárjának egyik, nagy kockázatot jelentő összetevője igen hasonló az izlandi kísérletben felfedezetthez, mégis, valószínűleg helyi változatok alakultak ki egyes csoportoknál.

Az eredmények azt igazolják, hogy sikerült azonosítani az első olyan gént, amely jelentős, és populációhoz kötött kockázatát hordozza mind a szívinfarktusnak, mind pedig a stroke-nak.

A tanulmány eredményei azért jelentősek, mert lehetővé tették, hogy megkezdődjenek a terápiás kísérletek a gyulladást előidéző genetikai összetevő gátlására, azaz az infarktus és a stroke megelőzésére.

Nature
| stroke, infarktus, gén, ALOX5AP, lipoxigenáz aktiváló proteint
2005-06-02 12:29:45
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop