Mindennek ára van – a borozgatás nem előzi meg a szívbetegséget

Mégsem igaz, hogy a napi 2-3 pohár bor jót tesz a szívnek, írják kutatók a neves szakfolyóiratban, a „Mindennek ára van” című tanulmányukban.

bőr, alkohol, szívbetegség | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Az 1970-es és 80-as években számos tanulmány jelent meg arról, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás védő hatású a szívkoszorú-ér megbetegedéseivel szemben. Volt, aki azt állította, hogy napi 3 pohár ital elfogyasztása negyedével csökkenti a szívinfarktus kockázatát.

Korai azonban az öröm, írják most új-zélandi kutatók, és rámutatnak, hogy az alkohol védő hatása megtévesztő kutatás eredménye. Szerintük a kismértékű alkoholfogyasztás előnyei elenyészők, a mértéktelen italozás hátrányai viszont közismertek.

A kutatókat az zavarhatta meg, hogy az alkoholisták boncolásánál nemegyszer kiderült, hogy viszonylag „tiszták” az ereik. Ugyanakkor azonban ennél a csoportnál az alkohol mértéktelen fogyasztása, az alkoholizmus veszélyei sokkal nagyobbak, mint esetleges előnyei. Egy 200 ezer amerikain végzett kísérlet szerint a 30 szív- és érrendszeri rizikófaktorból 27 jelentősen gyakoribb volt a nemivóknál, mint a mérsékelt ivóknál, ez azonban elenyészik a károkozás mellett.

A szakemberek párhuzamot vontak a hormonpótló terápia és a szívbetegség között. Egy tanulmány szerint a hormonpótlásban részesülő és a postmenopausa korában levő nőknél a felére csökkent a szívbetegség kockázata. Később, az alaposabban kivitelezett kutatások szerint azonban kiderült, hogy a hormonpótlás nem csökkenti a szívbetegség kockázatát, és a kezdeti eredmények minden bizonnyal megtévesztő tényezőknek tudhatók be.

A jó hír az, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás nem árt a szívnek, ám a túlzott italozásnak beláthatatlan következményei vannak. A tanács a régi: a szívbetegség kockázatának csökkentésére a legjobb, amit tehetünk, ha abbahagyjuk a dohányzást, többet mozgunk, és egészségesen étkezünk.
| bor, alkohol, szívbetegség
2005-12-06 11:50:40
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop