A rejtett metabolikus szindróma

A felnőttek egyharmadának fogalma sincs arról, hogy magas a vérnyomása, egynegyedük pedig a diabéteszt megelőző állapotáról nem tud. És amit még nem tudnak, hogy ez a kettő együtt, más rejtve maradt egészségi problémákkal megkétszerezheti a szívizom infarktus és a szív-érrendszeri betegségek kockázatát.

metabolikus szindróma, tünetek, cukorbetegség, magasvérnyomás betegség | InforMed Hírek16   InforMed | Dobos, L.

Egy felmérés során megállapították, hogy a metabolikus szindróma megkétszerezi a szívroham, a szív-érrendszeri megbetegedések, a stroke kockázatát, és 1,5-szörösére növeli a bármely okból bekövetkező halálét.

A kérdés csak az, hogyan hat a kockázati tényezők jobb ismerete a megelőzésre.

A magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a diabétesz együttes megjelenésében a közös elem az elhízás. Hogyan küzdjünk ellene? Az embereknek ritkán sikerül kitartaniuk a diéta mellett, és csak szerény eredményekre vezet, ha valaki az étrendje megváltoztatása nélkül csak edzőterembe jár.

Az elhízás ellen már-már törvényi rendelkezéseket kellene bevetni. Felmérések kimutatták, hogy képesek megváltoztatni az emberek étkezési szokásait olyan intézkedések, mint például ha feltüntetik az étlapokon az összetevőket, vagy ha megadóztatják a hozzáadott cukrot és nátriumot. Az egészséges étrenddel és a megelőzésre irányuló intézkedésekkel talán el lehet kerülni a metabolikus szindrómát.

Az alábbiakban még néhány javaslat arra, hogyan maradjunk egészségesek.

Járjunk orvoshoz

Egy vizsgálat szerint a diabéteszt megelőző állapotban levők 17 százaléka a diagnózis felállítása előtti évben nem járt orvosnál, pedig a metabolikus szindróma legtöbb tünete laborvizsgálatokkal kimutatható.

Ismerjük meg a tüneteket

Ha az alábbi öt tünet közül hármat tapasztalunk, metabolikus szindrómáról beszélhetünk:

1. Ha a haskörfogat férfiaknál több mint 94 cm, illetve nőknél 80 cm (fokozott kockázatot jelentenek a 102, illetve 88-as értékek).

2. Trigliceridszint 150 mg/dl vagy annál több, vagy ha erre gyógyszert szed.

3. HDL 40 mg/dl alatt férfiaknál és 50 mg/dl alatt nőknél, vagy ha erre gyógyszert szed.

4. 130/85 vagy afölötti vérnyomás-érték, vagy ha vérnyomáscsökkentőt szed.

5. Éhomi vércukor szint100 mg/dl vagy afölött, vagy ha erre gyógyszert szed.

| metabolikus szindróma, tünetek, cukorbetegség, magasvérnyomás betegség
2019-07-24 14:16:08
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop