A rossz főnök: a szívbetegség kockázati tényezője

Egy svéd vizsgálat szerint a nem megfelelő főnökkel való munka növeli a szívbetegségek kockázatát. Akik úgy vélik, hogy főnökük igazságtalan, önkényes, nem megértő és általában hátrányos vezetői tulajdonságokkal rendelkezik, sokkal nagyobb eséllyel lesznek szívbetegek, sőt, a szívinfarktus kockázata is megnő körükben.

stressz, főnök, szívbetegség, fÅ‘nök | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
A kutatás során az is kiderült, hogy a stressz összeadódik, tehát minél több időt tölt el valaki áldatlan munkahelyi körülmények között, ráadásul egy rossz főnök irányítása alatt, annál inkább megnő a kockázat.

A svéd kutatók 3 ezer férfi adatait vizsgálták 1992 és 1995 között, Foglalkozás-egészségügyi adataikat összevetették a kórházi felvételek országos adataival, valamint az ischemiás szívbetegség következtében beállt halálozásokkal egészen 2003-ig. A vizsgált időszakban 74 kardiológiai esemény történt (infarktus, instabil angina vagy szívmegállás).

A résztvevők osztályozták főnökeiket olyan tényezők szempontjából, hogy milyen jól kommunikálják igényeiket és követeléseiket, a beosztottak visszajelzéseit, mennyire sikeresen kezelik a változást, hogyan képesek célokat kitűzni, és mennyire elhivatottak.

Azoknál, akik magasabb pontszámot adtak a főnökeiknek, kisebb volt a szívbetegségek kockázata, mint azoknál, akik nem voltak megelégedve a vezetéssel. Igen fontos tény, hogy ezek a különbségek a többi kockázati tényező – iskolai végzettség, társadalmi státusz, jövedelem, munkahelyi státusz, fizikai terhelés, dohányzás, testtömeg-index, vérzsír-értékek és diabétesz – figyelembe vétele után is megmaradtak.

A kutatók azt javasolják, hogy a dolgozók szívbetegségének megelőzése érdekében a cégek tegyenek lépéseket a vezetői hibák kiküszöbölésére.

| stressz, főnök, szívbetegség
2008-11-27 20:05:45
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop