Hirdetés

A szívbetegség csendes tünetei

A szívinfarktus jeleit általában mindenki ismeri, más szívbetegségek tünetei azonban nem ennyire nyilvánvalók.

szívbetegség, panasz, tünet |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: Freepik
A szorító mellkasi fájdalom csak a jéghegy csúcsa, és tévhit, hogy a szívbetegségek tünetei egyértelműek. Az alábbi csendes, lopakodó tünetek miatt, ha gyakrabban ismétlődnek, orvoshoz kell menni.

Mit jelenthet egy korábban nem tapasztalt fájdalom, panasz?

Ha úgy érzi, hogy nem is olyan régen még gond nélkül felment azon a bizonyos lépcsőn, vagy lenyírta a füvet, mostanában azonban meg kell pihennie, mindenképpen vizsgáltassa ki magát. Nem szabad a korra vagy az időjárásra fogni a rosszullétet, fáradást. A normálistól eltérő szívműködés az egyik fő tünete annak, hogy valami gond van, figyelmeztető jel.

Az erekciós zavar is jelezhet szívproblémát, ne magyarázza ezt sem az életkorral vagy az érdeklődés hiányával, mert gyakran a vérellátás zavara áll a háttérben. Nagyon fontos, hogy ne tartsa kínosnak ezt a problémát, és ne kezelje csupán Viagrával, mert az csak a tünetet kezeli, a mögöttes okot nem.

Néha, egy-egy átmulatott éjszaka vagy erősebb igénybevétel után sokan éreznek ritmuszavart. Ha ez csak alkalmanként fordul elő, aggodalomra nincs ok, de a remegő, bizonytalan érzés szédüléssel együtt, már komolyabb gondot jelezhet. Említse meg az orvosnak a szabálytalan szívritmust is. A pitvarfibrilláció (remegés) kimutatásához EKG-vizsgálat vagy 24 órás szívmonitor viselése szükséges.

Ha a korábbiakkal ellentétben egyszer csak elkezd dagadni a bokája és a lábszára, azt a felgyülemlő folyadék okozhatja, ilyenkor a szív ugyanis nem pumpál megfelelően. Diabétesz esetén különösen fontos az elővigyázatosság, mert fokozott a szívbetegség kockázata.

A szédülésnek számos oka lehet, de köztük van a szívbetegség is, az aritmia vagy a billentyűk elégtelen működése. Van veleszületett billentyűhiba is, amely nem is okoz gondot a betegnek 50-60 éves kora előtt.

Mindenképpen érdemes tehát odafigyelni mindenre, ami a megszokottól eltér, az olyan jelekre, mint a kifáradás, ritmuszavar, szédülés, légszomj, ájulás vagy mellkasi fájdalom.

szívbetegség, panasz, tünet

2022-08-31 12:06:02

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop