Hirdetés

A tánc jót tesz a szívnek

Az intenzív, önfeledt tánc csaknem felére csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát a negyven év feletti korosztály körében - állapították meg kutatók a témával a világon elsőként foglalkozó tanulmányukban, mely az American Journal of Preventive Medicine című folyóiratban jelent meg.

önfeledt táncolás, szívprobléma, tánc, szívbetegség, érrendszeri betegség |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A Nyugat-Sydney-i Egyetem és a Sydney-i Egyetem kutatói több mint 48 ezer egészséges nagy-britanniai lakos adatait elemezték 1994 és 2008 között, azt vizsgálva, hogy a testmozgás milyen hatással van az egészségükre.

Az eredmények szerint a táncos lábú résztvevőknél 46 százalékkal alacsonyabb volt a szív-és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázata a vizsgált időszakban, mint azoknál, akik csak ritkán, vagy soha nem táncoltak. A kedvező hatás azonban csak azoknál mutatható ki, akik legalább egy kicsit lihegtek, vagy megizzadtak tánc közben, és nem csupán ímmel-ámmal mozogtak.

A táncban rejlő játékos társadalmi interakciók intenzív testmozgással párosulva rendkívül hatékony stresszoldók lehetnek és hozzájárulhatnak a szív egészségének megőrzéséhez.

Bizonyos táncfajták az igen hatékony intervall edzések intenzitására hasonlítanak. A táncos ráadásul gyakran örökre táncos marad, vagyis nincs kiszállás és újrakezdés, mint az edzőtermekben.

önfeledt táncolás, szívprobléma, tánc, szívbetegség, érrendszeri betegség

2016-03-07 22:43:40

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop