Főoldal » Betegségek » Szív és érbetegségek » Szív anatómiája és működése »

Ortosztatikus hipotenzió

Az ortosztatikus hipotenzió az álló testhelyzetben kialakuló nagyfokú vérnyomásesés, ami az agyi vérellátás csökkenéséhez és ájuláshoz vezet.


Kozmikus sugárzás és szívbetegség

A holdutazás megnöveli a szív- és érrendszeri betegség miatti halálozás kockázatát. A szerzők tanulmánya hét asztronaután végzett vizsgálatokon alapul, eredményeiket egereken végzett kísérletekkel támasztották alá és a Scientific Reports című szaklapban közölték.


A D-vitamin erősíti a szívizmot is

A D-vitamin szedése segítheti a szívizomgyengeség gyógyulását egy kevés résztvevővel végzett brit kutatás szerint. A D-vitamin a csontok és a fogak egészségében létfontosságú szerepet játszik, azonban sokaknál mutatható ki a hiánya.


Az energiát nem pótolja az energiaital

Az energiaital magas koffeintartalma miatt vízhajtó hatású, így ha valaki sportolás közben, napozáskor vagy alkohollal együtt fogyasztja, rosszullétet, kiszáradást, sőt ájulást is okozhat.


A koffeines energiaitalok befolyásolhatják a szívizmok működését

A koffeintartalmú energiaitalok felerősítik a szívizom-összehúzódásokat - állapította meg egy kis létszámmal végzett német kutatás.


Számítógépes jelszóként használható a pulzus

Az emberi szívverés felválthatja az okostelefonok, a táblagépek, a személygépkocsik megnyitásához használatos hagyományos jelszavakat a közeljövőben annak az eszköznek a segítségével, amelyet kanadai kutatók fejlesztenek ki.


Emberi szívszövetet tenyésztettek őssejtekből

A működő szervhez hasonló módon összehúzódó emberi szívszövetet tenyésztettek amerikai kutatók őssejtekből.


Érszűkület alsó végtagon

A láb artériájában fokozatosan kialakuló szűkület első tünete a fájdalom, érzékenység, görcs vagy fáradtságérzés a lábizmokban, elsősorban fizikai megterhelésre. Ez utóbbi érzést nevezzük claudicatio intermittens-nek (időszakos sántítás).


Hasi aorta és ágainak elzáródása

A hasi aorta és nagyobb ágainak elzáródása hirtelen vagy fokozatosan alakulhat ki. Hirtelen kialakuló teljes elzáródás során általában a vérárammal odakerült vérrög (embólia) tapad meg az artériában, vagy a szűkült artériában vérrög (trombózis) képződik, illetve az artériafal beszakad (aorta disszekció).


Kifejlesztették a világ első háromdimenziós véredény-bionyomtatóját Kínában

Egy kínai biotechnológiai vállalat kifejlesztette a világ első háromdimenziós véredény-bionyomtatóját, amely lehetővé teheti személyre s...


Háromnegyed órán át volt halott, de "feltámadt"

Háromnegyed órán át nem vert a szíve egy férfinak az Egyesült Államokban, ő mégis visszatért az életbe.


A kórustagok pulzusszáma összehangolódik

A kórustagok teljes összhangban énekelnek, eközben a pulzusszámuk is egymáshoz igazodik - mutatta ki egy tanulmány.


A növényi flavonoidok védik a szívet a haláltól

Mintegy 20 százalékkal ritkább a szív- és érrendszeri halálozás a növényi flavonoidokat friss zöldség és gyümölcs formájában rendszer...


Az izomsejt még lustálkodni is tud

A testünk tudatos mozgásaiért felelős vázizomzat rostjai nemcsak összehúzódni és ellazulni, hanem - nyugalmi állapotban - fokozottan relaxá...


hirdetés