A szív- és érrendszer

Szervezetünk szöveteit és minden szervünket vérerek hálózata szövi át. Az erekben folyó vér szállítja a tápanyagot és az oxigént sejtjeink számára, illetve megszabadítja azokat a felesleges bomlástermékektől és a szén-dioxidtól. A vér keringését testünk motorja, a szív biztosítja.

szívbetegségek, szívbetegség, Szív betegség, Szív megbetegedés, érrendszer, vér, sziv, oxigén, szív | Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft. | Keller, J.
Aktuális
Vérköreid, miként a rózsabokrok, reszketnek szüntelen. Viszik az örök áramot, hogy orcádon nyíljon ki a szerelem s méhednek áldott gyümölcse legyen.
Gyomrod érzékeny talaját a sok gyökerecske át meg át hímezi, finom fonalát csomóba szőve, bontva bogját- hogy nedűid sejtje gyűjtse sok raját s lombos tüdőd szép cserjéi saját dicsőségüket susogják! (József Attila: Óda)

A szív szó hallatán legtöbben először nem a mellkas közepén elhelyezkedő, kúp alakú, izmos falú, üreges szervre, hanem a szerelemre, barátságra és szeretetre gondolunk. A szívet az irodalom, a zene- és festőművészet hosszú évszázadok óta az érzelmek bölcsőjeként, a lélek elválaszthatatlan társaként ábrázolja. Szív és érzelmek, szív és lélek értelmi összefonódása a mindennapi nyelvhasználatban is jelen van. Amikor fáj a szívünk valakiért vagy valamiért, netán megbántottak minket, s azt a szívünkre vettük, valóban úgy érezzük, mintha mellkasunk táján megszakadna valami (a szívünk) odabent. Ilyenkor hiába szólítanak szívhez szóló szavakkal, már késő: szívünk összetört, időbe telik, míg újra hibátlanul működni fog.

A szív fizikai létünk központja is. Elsődleges feladata az, hogy a szervezetből összegyűjtse az elhasznált, szén-dioxiddal telt vért és azt a tüdőbe pumpálja, ahol a szén-dioxid oxigénre cserélődhet. A friss, oxigéndús vért testünk motorja ezután újra összegyűjti és a szövetek felé továbbítja. A szívet belül hosszanti sövény osztja jobb és bal szívfélre, melyben mindkettőben található egy felső üreg (pitvar), valamint egy alsó üreg (kamra). Minden szívdobbanáskor a szív két pitvara elernyed és megtelik vérrel, majd összehúzódik s a vért a kamrákba pumpálja. A szívciklus következő fázisában a két kamra húzódik össze és továbbítja a szén-dioxiddal telt vért a tüdőverőerekbe, az oxigénben gazdag vért pedig a főverőérbe (aorta).

Minden szerv működése során szén-dioxidot és különféle bomlástermékeket termel. Ezeket a szervezetet behálózó, csak mikroszkóppal látható hajszálerek (kapillárisok) veszik fel és továbbítják a gyűjtőerekbe (vénák vagy visszerek). A vénák vékony falú, nagy átmérőjű erek, melyek alacsony nyomással szállítják a vért a szív felé. A salakanyaggal teli vér a két főgyűjtőérből a szív jobb pitvarába folyik, majd a jobb kamrán át a tüdőverőérbe kerül. Ezen keresztül jut el a szén-dioxiddal teli vér a tüdő hajszálereibe, melyek úgynevezett léghólyagocskákat vesznek körül. A vérnek ezt a keringési útvonalát kisvérkörnek hívják. A tüdőben megtörténik a gázcsere: a vér leadja a szén-dioxidot, amit mi kilélegzünk és helyébe az általunk belélegzett oxigént veszi. Az oxigénben dús vér a tüdővénákon át visszakerül a szívbe, ami azt a bal pitvaron és kamrán át a test főverőerébe pumpálja. A főverőérből kiinduló ütőerek (artériák) gondoskodnak arról, hogy az oxigénben gazdag vér a hajszálereken keresztül eljusson testünk szöveteibe és sejtjeibe. A vérnek a szívből a szövetek felé tartó útvonalát nagyvérkörnek nevezzük. Az artériák fala erős és rugalmas, ami két szívverés között is biztosítja az állandó vérnyomást.

A szív összehúzódása lüktetés formájában jelentkezik az artériákban -- innen kapták magyar elnevezésüket: ütőér --, melyet a csukló tenyér felé eső oldalán lévő artérián tapinthatunk ki a legkönnyebben. Ez a pulzus: egészségünk szívverése. A szív működéséhez is szükség van elegendő mennyiségű oxigénre. A többi szervhez hasonlóan a szívizmot is vénák és artériák rendszere látja el oxigéndús vérrel, melyek pókhálószerűen ölelik körbe a szívet. Ha a szív koszorúereiben a vér áramlását valami gátolja (érszűkület, trombózis), a szívizom nem jut elegendő oxigénhez, károsodik vagy elhal. Ez utóbbit nevezzük szívinfarktusnak.

A test más részein is tapasztalható érelzáródások legtöbbször az egyén életvitelével hozhatók összefüggésbe. A már agyoncsépeltnek hangzó intelmeket -- a dohányzás, magas zsírtartalmú ételek kerülése -- az egészséges vérkeringés biztosítása érdekében tehát, érdemes megszívlelni.

A hazai betegségstatisztikában élen járó szív- és érrendszeri megbetegedésekről, valamint a hozzájuk kapcsolódó egészségügyi kérdésekről bővebben olvashatnak majd a pulzus most induló rovatában. A témával kapcsolatos észrevételeiket, véleményüket, esetleges kérdéseiket várjuk a kiadó címén.

Illusztráció:

MSD ­ Orvosi kézikönyv a családban

| Szívbetegségek, Szívbetegség, Szív betegség, Szív megbetegedés, érrendszer, vér, szív, oxigén
2002-08-02 16:34:58
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop