Legutóbbi cikkek

A passzív dohányzás károsítja a gyerekek artériáit

A passzív dohányzás maradandó károkat okoz a gyerekek artériáiban, idejekorán öregítve a vérereiket - állapították meg ausztrál szakemberek.


Öregek a fiatal dohányosok erei

Régóta ismert, hogy a dohányzás a szív- és érbetegségek egyik legveszélyesebb kockázati tényezője, de ennek a statisztikai adatnak az okát is megmagyarázza az a svájci vizsgálat, amely bebizonyította, hogy a dohányzás korán öregíti az érrendszert.


Gyermekkorban sok gyümölcs és zöldség: felnőttkorban rugalmas erek

Az átlagosnál mérhetően rugalmasabb az érrendszere azoknak a fiatal felnőtteknek, akik gyermekkorukban bőségesen és folyamatosan kaptak zöldséget, gyümölcsöt. Finn kutatók több évtizedes munkájának gyümölcsét a Circulation közölte.


Egészséges erek

Ha nassolni támad kedvünk, tegyünk egyszersmind az ereinkért is valamit, és ropogtassunk például tökmagot, vagy akár napraforgó- és szezámmagot, de igen jó a dió is. Az ereket károsító és betegségeket kiváltó gyulladások megelőzésére legjobb a diófélék és magvak fogyasztása.


Érrendszer

A keringési rendszer további alkotórészei az artériák (ütőerek), arteriolák (kis ütőerek), kapillárisok (hajszálerek), venulák (kis gyűjtőerek) és vénák (gyűjtőerek). Az erős és rugalmas artériák a vért elszállítják a szívből; bennük a legmagasabb a vérnyomás. Rugalmasságuk biztosítja az állandó vérnyomást a két szívdobbanás közti szünetben. A kisebb artériák és arteriolák fala izmos, így az átmérőjük változtatásával növelik vagy csökkentik az adott terület véráramlását.


Szív működése, a szívbetegség tünetei

A szívüregek minden szívdobbanás alkalmával elernyednek, eközben feltelődnek vérrel. Ezt a periódust hívjuk diasztolénak. Ezután a kamrák összehúzódnak, a vért kipumpálják magukból, amit szisztolénak nevezünk. Előbb a két pitvar ernyed el és húzódik össze, majd a két kamra ernyed el és húzódik össze egyszerre.


Szív vérellátása

A szívizom (miokardium) maga is részesedik a pitvarokon és kamrákon átáramló nagy mennyiségű vérből. Az artériák és vénák rendszere (koszorúér- vagy koronáriakeringés) látja el a szívizmot oxigénben gazdag vérrel, valamint biztosítja, hogy az oxigénben szegény vér a jobb pitvarba visszaáramoljon. A jobb és bal koszorúér ágai az aortából eredve szállítják a vért.


A homocisztein és a szívbetegségek kapcsolata

Egy felfedezés alapján, mely kétségbevonja, hogy a magas homocisztein-szint megnöveli a szívroham kockázatát, egy, a közelmúltban közzétett jelentés megállapítja: nincs közvetlen összefüggés az aminosav és a szívbetegségek között.


Néhány szívbetegnél hatásos az új lézeres kezelés

DAYTON, USA - Az elviselhetetlen mellkasi fájdalmak mellett Robert Seavert gyakran verte ki a veríték, és a légzéssel is nehézségei voltak. Bármit is csinált ilyenkor, abba kellett hagynia, le kellett ülnie, és a nitroglicerin-kapszuláiból egyet bevéve megvárnia, amíg az anginás roham elmúlik.


Web Design & Development Prowebshop