Kamaszkori elhízás – koszorúér-betegség felnőttkorban

Az elhízás komoly népegészségügyi problémává nőtte ki magát az Egyesült Államokban - gyerekek és kamaszok egyaránt érintettek. 1970 óta a túlsúlyosság előfordulási gyakorisága a 2-5 éves korú népességben megduplázódott, a 6-19 éves korú populációban pedig megháromszorozódott. Jelenleg több, mint 9 millió gyermeket és kamaszkorú fiatalt (17%) tartanak nyilván túlsúlyosként.

elhízás, kamaszkor, koszorúérbetegség | InforMed Hírek5   InforMed | Perjési, L.
A magas testtömeg index (body mass index, BMI; a kilogrammokban kifejezett testtömeg elosztva a méterben kifejezett testmagasság négyzetével) összefüggésben áll a koszorúér-betegség (például szívinfarktus) több kockázati tényezőjével, úgymint a magasvérnyomásbetegséggel, a kóros vérzsírszinttel és a cukorbetegséggel. Lévén hogy a túlsúlyos kamaszok 80%-ából elhízott felnőtt válik, az elterjedtebb kamaszkori túlsúlyosság a felnőttkori koszorúér-betegség gyakoribb előfordulását vetíti előre.

Amerikai kutatók egy orvostudományi szaklapban számoltak be vizsgálódásaik eredményéről. A 2000-ből származó statisztikai adatok és historikus trendek felhasználásával megbecsülték, mekkora lesz 2020-ban, az akkor 35 éves populációban az elhízás előfordulási gyakoriság. Egy számítógépes szimulációs modell segítségével megbecsülték, milyen potenciális hatással lesz a felnőttkori koszorúér-betegségre a kamaszkori túlsúlyosság. Ezt követően vizsgálták, vajon csökkentené-e a várható szív- és érrendszeri események számát az elhízással összefüggő, gyógyszeresen befolyásolható kockázati tényezők kezelése.

Egy speciális, számítógépes modell segítségével, a 2020 és 2035 közötti időszakban harmincöt éves fiatalok, évente egymást követő csoportjaiban modellezték a koszorúér-betegséggel összefüggő szív- és érrendszeri események becsült hatását.

2000-ben a kamaszkorú fiúk 16,7%-a, és a kamaszkorú lányok 15,4%-a volt túlsúlyos. 2020-ra, amikorra ezek a fiatalok 35 évesek lesznek, a számítások szerint a férfiak 30-37%-a lesz elhízott (szemben a jelenlegi 25%-kal), míg a nőknél ez az arány várhatóan 34-44%-os lesz (jelenleg 32%-kal számolhatunk). Az elhízottak arányának ilyen mértékű növekedése a becslések szerint a magasabb diasztolés vérnyomásérték, a kóros vérzsíreloszlás és a cukorbetegség előfordulási gyakoriságának emelkedéséhez is vezet majd.

Az eljövendő 35 éves korosztály várhatóan nagyobb arányú elhízottsága, az egy évre eső koszorúér-betegségek számának emelkedését vetíti előre. Az újabb események abszolút száma várhatóan évről évre magasabb lesz 2020 és 2035 között.
A coronariabetegséggel összefüggő járulékos halálozások száma a modell szerint, a 2020-ban várható 59-ről (9%-os növekedés), 3600-ra fog emelkedni 2035-ben (13%-os növekedés).

Az elhízással összefüggő magasabb vérnyomásérték és kóros vérzsíreloszlás kezelése révén talán valamelyest javítható lesz a szív- és érrendszeri események előfordulási gyakoriságának kedvezőtlen irányú változása. A sikeres kezelésekkel biztonságosan megemelkedik az úgynevezett „jó” koleszterin szintje, ami a szívbetegségek számának mérséklődésével jár majd. Ugyanakkor, az elhízással összefüggő cukorbetegség továbbra is fennálló veszélye miatt, a koszorúér-betegségek előrevetített száma magas marad.

A 25 éves előrejelzések nyilvánvalóan megbízhatatlanok, hiszen számos olyan potenciálisan fontos faktort nem vesznek figyelembe, amelyek időközben módosíthatnak az előrevetített adatokon. Mindazonáltal, a jelenleg elérhető terápiás lehetőségek ismeretében, a fiatal felnőttkori magasvérnyomásbetegség és kóros vérzsíreloszlás agresszív kezelése szükséges az elhízással összefüggő koszorúér-betegség kockázatának mérsékléséhez.
| elhízás, kamaszkor, koszorúérbetegség
2007-12-20 12:57:41


Web Design & Development Prowebshop