Újraélesztés: új irányelvek

Az Amerikai Szív Egyesület új ajánlást adott ki, melynek lényege az, hogy az újraélesztésnél, ha laikus végzi, elegendő és hatásos a szegycsontra gyakorolt nyomás, melyet percenként százszor kell végezni, nem szükséges a lélegeztetés. A mellkasra gyakorolt nyomás életet menthet szívmegálláskor, és legtöbbször sikerül még a képzetleneknek is.

újraélesztés | InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.
Az eljárás igen egyszerű: ha látjuk, hogy egy felnőtt szívroham következtében elájul, azonnal hívjuk a mentőket, és ezután gyakoroljunk folyamatos nyomást a szegycsontra, míg meg nem érkezik az orvosi segítség, vagy külső defibrillátort nem lehet használni.

A mellkasra gyakorolt nyomás biztosítja a vérellátást, bár friss oxigén nem kerül a vérbe. Számos állatkísérlet és több, emberekkel végzett vizsgálat is meggyőzte a szakembereket arról, hogy a mellkasra gyakorolt nyomás, még ha laikus végzi is, ugyanolyan hatékony, mint egy szakképzett ápoló által végrehajtott CPR a szájon át történő lélegeztetéssel együtt.

Ennek több oka is lehet, az egyik talán az, hogy intellektuálisan és érzelmileg is hosszabb ideig tart felkészülni egy szájon át történő lélegeztetésre. Sokan félnek a fertőzéstől is.


Az eljárás megkétszerezi a szívmegállás után életben maradtak számát, de az infarktust elszenvedetteknek csupán egyharmada kap ilyen segítséget a környezetétől.

A szakemberek szerint gyermekeknél, vízbefulladáskor vagy drog- illetve gyógyszertúladagolás esetén lélegeztetés is szükséges.

– Ha semmit sem teszünk, az illető meghal – mondja a szakember. – Annál rosszabb állapotba pedig már nem kerülhet.

The New York Times
| újraélesztés
2008-04-02 23:45:09
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop