A macska vigyáz a szívre is

Egy macska sokkal többet ad, mint feltétlen szeretetet egy kemény nap után. A legújabb vizsgálatok eredményei szerint ugyanis a macskatulajdonosok kisebb valószínűséggel halnak meg szívroham, és más keringési rendszeri betegségek következtében, mint azok, akiknek nem volt macskájuk.

szívbetegség, stroke, macska, stressz | InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.
A fenti következtetésre egy közel 4500 felnőttet felölelő vizsgálat során jutottak amerikai kutatók. A 30-75 éves páciensek a vizsgálat kezdetén nem szenvedtek szív-érrendszeri megbetegedésben. A résztvevők több mint fele, mintegy 55 %-a számolt be arról, hogy volt már macskája az élete során.

A vizsgálat húszéves követési ideje alatt a kutatók azt tapasztalták, hogy azok, akik soha nem tartottak macskát, mintegy 40 %-kal nagyobb valószínűséggel halnak meg szívroham következtében, mint macskatulajdonos társaik. Ugyanígy, 30 %-kal magasabb kockázatot mértek a többi szív-érrendszeri betegség, például a stroke, szívelégtelenség, vagy krónikus szívbetegségek esetében is.

Az összefüggés akkor is megállta a helyét, ha a szerzők az egyéb kockázatot jelentő tényezőket is figyelembe vették: a kort, a nemet, az etnikai hovatartozást, a vérnyomást, és a dohányzást.

Kutyák esetében nem lehetett ilyen összefüggést kimutatni.

Szakértők szerint a kisállat-tulajdonosok sok mindenben hasonlóak, jelen esetben az alacsonyabb stressz- és szorongási szint lehet az, ami védelmet jelent a szívroham és a stroke szempontjából. Valószínűleg kutyák esetében is kimutatható a védő hatás, annak ellenére, hogy a mostani adatok ezt nem támasztották alá.

„Ezek az állatok jók, és jobban érezzük magunkat tőlük, a jó közérzet pedig igazoltan jobb egészségi állapothoz is vezet. De nem szabad elfelejtkezni a vérnyomás, a vércukor és a koleszterinszint rendszeres ellenőrzéséről” – állítják a szakértők.

Akkor most menjünk, és vegyünk egy macskát, hogy kisebb legyen a szívroham kockázata? A legtöbb kockázatot csökkentő beavatkozás esetében több bizonyítékra van szükség, mielőtt javasolni lehet. Ez azonban minimális kockázattal jár – hacsak nem allergiás a macskaszőrre.

| szívbetegség, stroke, macska, stressz
2008-10-12 17:25:26