Az omega-3 zsírsavak jót tesznek a szívnek

A megfelelő adagban szedett omega-3 zsírsavak nem csupán egészséges embereknél előzi meg a szívbetegségek kialakulását, de azoknál is csökkenti a szívroham kockázatát, akiknél már kimutatható a régi szívbetegség. A legújabb kutatások eredményei szerint érdemes az omega-3 zsírsavakat beilleszteni a mindennapi étrendünkbe.

omega-3 zsírsavak, szívbetegség, omega-3 zsírsavak | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
Több nagy vizsgálat átfogó összefoglalásával született az a kutatás, ami több mint 40 000 személy esetén keresztül arra következtetett, hogy az omega-3 zsírsavak egyértelműen előnyös hatással vannak a szívre, és érdemes szedni, őket, mert fölösleges haláleseteket kerülhetünk el vele.

„Nyilvánvalóan javul az általános egészség, és csökkennek a szívhez kapcsolható egészségi kockázatok, ha növeljük az omega-3 zsírsav-bevitelünket. Miben van sok omega-3 zsírsav? Az olyan olajos halakban, mint például a lazac, a szardínia, a pisztráng és a hering, vagy pedig az osztrigában” - hívták fel a figyelmet a kutatók. - „Érdemes beszélni a háziorvosunkkal arról, hogy szükség van-e valamilyen omega-3 készítményre, hogy megfelelő mennyiségben fogyasszuk ezeket a zsírsavakat, és így élvezhessük az előnyét.”

Az Journal of the American College of Cardiology oldalain megjelent tanulmány az elmúlt harminc év tudományos anyagát foglalta össze azzal kapcsolatban, hogy az omega-3 zsírsavak milyen előnyöket jelentenek a szívbetegségek megelőzése során.

Az eredmények szerint a legkifejezettebb védő hatás azoknál érvényesül, akik valamilyen szívbetegségben szenvednek, vagy túléltek egy szívrohamot. Náluk az omega-3 mintegy 30 %-kal csökkenti a szív eredetű halálozás kockázatát.

A kutatók szerint azonban az egészséges egyének számára is előnyös az omega-3 zsírsavak fogyasztása. A kutatások szerint az omega-3 zsírsavakban gazdag étrend gátolja az érfalak merevvé válását, a szabálytalan szívritmus kialakulását, a szívroham, a szívelégtelenség és a hirtelen szívhalál bekövetkeztét.

Az adatok többsége az DHS-re (docosahexaenolsav) és az EPS-re (eiosapentaenolsav) vonatkozik, ez a két molekula a sejthártyába épülve javítja a szív elektromos működését, az izomtónust, az érplakkok stabilizációját, illetve az egészséges szívműködés további tényezőit.

Az elemzések során az is kiderült, hogy az omega-3 pótlás mintegy 9 %-kal csökkenti a szívelégtelenség- eredetű halálozást. Ez, figyelembe véve a szívelégtelenség szomorú lefolyását, igen jó eredmény.

Az adatok szerint 56 embert kell négy éven át kezelni ahhoz, hogy megelőzzünk egy halálesetet. És ne felejtsük, hogy ez egy nagyon biztonságos, és viszonylag olcsó kezelésről beszélünk.

WebMd, kép: sxc.hu
| Omega-3 zsírsavak, szívbetegség
2009-08-10 09:46:56
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop