Szív- és érrendszeri problémákat okozhat a D-vitamin hiánya

A D-vitamin hiánya növeli a szélütés, szívroham és a halálozás kockázatát - állapították meg amerikai kutatók követéses vizsgálatukban.

Az Intermountain Medical Center (Salt Lake City) kutatói 27.686 ötven évnél idősebb ember egészségi állapotát követték nyomon több mint egy éven át.

A vizsgálat elején az egyébként egészséges tesztalanyok vérében megmérték a D-vitamin szintjét, és ez alapján három csoportba sorolták őket. Az első csoportba tartozók vitaminszintje normális volt (literenként 30 nanogramm fölötti), a második csoportban kissé alacsony (15 és 30 nanogramm közötti), a harmadik csoportba pedig a nagyon alacsony (15 nanogramm alatti) D-vitaminszintű emberek kerültek.

A követéses vizsgálat végén a kutatók megállapították, hogy a harmadik csoportba tartozók 77 százalékkal nagyobb valószínűséggel haltak meg, 45 százalékkal nagyobb volt náluk a koszorúér-betegségek kialakulásának kockázata és 78 százalékkal a szélütés veszélye az első, normál csoportba tartozókhoz képest.

A tanulmány részleteit az Amerikai Szívtársaságnak a floridai Orlandóban megrendezett konferenciáján ismertették hétfőn.
| D-vitamin, szívbetegség, szívroham
2009-11-18 14:42:00
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop