Telített zsírral telt diéta is lehet szívet védő?

A korszerű táplálkozástudomány az érelmeszesedés, az elhízás veszélye miatt a telített zsírok korlátozott fogyasztását ajánlja. Amerikai kutatók állatkísérletben kimutatták, hogy a zsírban gazdag diéta rövid ideig történő evése kifejezetten védi a szívizmot az infarktus következményei ellen.

telített zsírok, koleszterin, infarktus, diéta, telített zsírok | InforMed Hírek9   InforMed | MTI
Lauren Haar, a Cincinnati Egyetem végzős hallgatója doktori disszertációjához egereken kísérletezett. Az egereken végzett munkát olyan emberi megfigyelések alapján indították, melyek magyarázata jelenleg sem ismert. A vizsgálat eredményeit a Experimental Biology
2011 kongresszuson ismertette.

Szívgyógyászati őrzőszobákban észlelték azt a meglepő tényt, hogy olyan betegek, akik magas vérkoleszterin szinttel kerültek szívroham miatt kórházba, nagyobb arányban túlélték az infarktust, mint azok, akiknek koleszterinszintje alacsonyabb volt. Érthető, hogy az utóbbiak ritkábban kaptak szívinfarktust, de ha ez megtörtént, az emelkedett koleszterinszintűek jobban gyógyultak.

A fiatal doktornő és munkatársai csak hímnemű egerekkel dolgoztak, mert korábbi adatokból ismert, hogy a nőstény egerek hormonjai befolyásolhatják a zsíranyagcserét. A kezelt egerek olyan étrendet kaptak, melynek kalóriatartalmából 60 százalék telített zsírból adódott.

Egy héttagú egércsoport 24 órán át kapta a zsíros kosztot, a többi csoport pedig egy-, két-, illetve hat hétig ette ugyanezt. Végül volt egy kontrollcsoport is, amelyik hat héten keresztül a szokásos, vegetáriánus egértápon élt. A kísérlet végén az egereken szívinfarktust idéztek elő és szívüket a legkorszerűbb módszerekkel megvizsgálták.

A sok zsírt tartalmazó tápot két hétnél rövidebb ideig kapott egerek szíve 73 százalékkal kisebb mértékben károsodott a mesterségesen okozott infarktus után, mint azon társaiké, melyek hat héten át ezt ették, vagy azoké, melyek közönséges, gyakorlatilag zsírt nem tartalmazó egértápon éltek.

Ráadásul azok az állatok, melyek 24 óráig fogyasztottak zsíros ételt, majd visszatértek az egészségesnek vélt táphoz, szintén bizonyos mértékben védettebbnek bizonyultak, mint a többi csoport tagjai. Ez azt bizonyította, hogy a szívizom számára, a rövid ideig érvényesülő, magas zsírtartalmú étrend védelmet jelenthet.
| telített zsírok, koleszterin, infarktus, diéta
2011-04-25 11:38:11
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop