A női szív esendőbb

szívizomelhalás, nők, infarktus, nÅ‘k | Népszabadság   Népszabadság
Egy spanyol kardiológus munkacsoport nemrégiben megjelent közleménye szerint Rigoletto munkaadójának mégiscsak volt némi igazsága - ha nem is az eredeti értelmezésben -, amikor arról énekelt, hol ennek, hol annak a javára billenő vitában, hogy tudniillik melyik nem a gyengébbik, most a "hagyománytisztelő", a nőket favorizáló tábor érvei kaptak megerősítést. Barcelonai szívgyógyászok vizsgálatai ugyanis kimutatták, hogy a szívinfarktuson átesett nők életesélye lényegesen rosszabb a férfiakénál. Első szívizominfarktusát elszenvedett 331 nő és 1129 férfi betegük közül az előbbieknek 70 százalékkal kisebb esélye volt arra, hogy túlélje az első válságos napokat, és arra is, hogy azt átvészelve négy hét elmúltával életben maradjon. Nagy szerepet játszott ebben, hogy az orvosi kezelés (vérrögoldás) megkezdésében sorsdöntő legelső órákban a nőbetegek közül jóval kevesebben kerültek az intenzív osztályra, mint a férfiak. Kiderült az is, hogy az első infarktus során a nőkben általában sokkal nagyobb kiterjedésű szívizomelhalás alakul ki, mint a férfiaknál. Ráadásul többnyire magasabb életkorban is jelentkezik, amikor a gyakoribb társbetegségek szintén hozzájárulnak az életkilátások romlásához.

A szívizominfarktus hátterében leggyakrabban a szív koszorúereinek meszesedéses szűkülete és az itt keletkezett vérrögös elzáródás áll. A szívizom nem kap elegendő vért, ezért elhal. A férfiaknál ez vezeti a megbetegedési, de a haláloki statisztikákat is, míg a nőknél kissé hátrább szorul. Feltételezik, hogy a női hormonoknak valamiféle védőszerepe lehet, ezért van az, hogy a szív- és érrendszeri betegségek és halálozás náluk csak a menopauza utáni korosztályban kezdi közelíteni a férfiakét. Az idézett vizsgálatba véletlenszerűen bekerült szereplők között is öt évvel volt magasabb a nők átlagéletkora. Figyelemre méltó tényező emellett az anatómiai különbség is, hogy a nők koszorúerei általában eredendően szűkebbek a férfiakénál.

Mindenesetre úgy tűnik - ez magyarázná az orvosi beavatkozás késedelmeskedését -, valami miatt a nők szívpanaszait maguk az orvosok is hajlamosak a kelleténél kevésbé komolyan venni. Nem kerülnek időben az intenzív osztályra, ami sokuknak a sorsát megpecsételi. Márpedig a jelek szerint az ellenkezője lenne kívánatos. Ebben a vonatkozásban, s emiatt a legelszántabb feministáknak sincs okuk szégyenkezni, a női nem bizonyult gyengébbnek. A szívizomelhalás, amennyivel ritkábban betegíti meg őket, rájuk nézve legalább anynyival kockázatosabb is.

| szívizomelhalás, nők, infarktus
2002-07-10 19:13:24

Web Design & Development Prowebshop