Szívrohamot kapott a 23 év börtön után ártatlannak nyilvánított férfi

Szívrohamot kapott egy New York-i férfi két nappal azután, hogy kiszabadulhatott a börtönből, ahol 23 évet töltött egy olyan gyilkosságért, amelyet nem ő követett el.

Az 58 éves David Rantát egy New York-i kórházban ápolják, ahová péntek éjjel szállították szívroham miatt - közölte ügyvédje, Pierre Sussman.

Rantát csütörtökön engedték ki a börtönből. Huszonhárom évet töltött a rácsok mögött, mivel 1990 februárjában bűnösnek találták egy haszid zsidó rabbi megölésében és gépkocsija elrablásában azt követően, hogy előzőleg megpróbált kirabolni egy gyémántfutárt. A Brooklyn körzeti ügyészség most megállapította, hogy súlyos tévedés volt az ellene folyó eljárás.

"Ahogyan a kezdetektől mindig is hangoztattam, semmi közöm nem volt az ügyhöz" - hangoztatta Ranta csütörtöki szabadulásakor a rá várakozó újságíróknak.

Az eset annak idején nagy visszhangot kapott, a hatóságok gyorsan példás büntetést akartak kiszabni az elkövetőre.

Az ügy felülvizsgálatánál azonban kiderült, hogy a koronatanú, egy akkor még tinédzser fiú, aki azonosította Rantát - több ember közül őt választotta ki, mint elkövetőt -, közölte, annak idején nem ismerte fel a férfit. Csak azért választotta őt, mert az egyik nyomozó azt mondta neki: válaszd ki a nagyorrú palit.

Egy besúgó és barátnője, akik a férfit nevezték meg a lövöldözőként, később beismerték az ügyészeknek, hogy kitalálták történeteiket csak azért, hogy üzletet kössenek a hatóságokkal saját ügyüket illetően.
| szívroham, infarktus, bulvár
2013-03-25 07:29:46