Válás, stressz, infarktus

Az elvált emberek gyakrabban kapnak szívrohamot, erre utalnak egy amerikai kutatás eredményei. A 15 827 ember bevonásával végzett elemzés azt mutatta, hogy a válás a nőket érinti a legsúlyosabban, és esetükben az újraházasodással is csak kis mértékben csökken a szívroham kockázata.

szívroham, infarktus, válás, szívroham | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A Circulation című folyóiratban közölt tanulmány szerint a válással összefüggésbe hozott krónikus stressznek hosszú távú hatása van az emberi szervezetre.

Már korábban megállapították, hogy egy szeretett lény halála nagy mértékben növeli a szívroham kockázatát. A Duke Egyetem kutatócsoportja most hasonló összefüggést mutatott ki a válásról. A tanulmány ideje alatt, 1992 és 2010 között, nagyjából minden harmadik résztvevő legalább egyszer elvált.

Az egyszer elvált nők esetében 24 százalékkal volt nagyobb a szívroham valószínűsége, mint azoknál, akik házasságban maradtak. A többszörösen elvált nőknél az arány 77 százalék volt. Az egyszer elvált férfiaknál csekély 10 százalékkal, a többszörösen elváltaknál 30 százalékkal nőtt a kockázat, de az újraházasodással csökkent a rizikó mértéke.

A kutatók szerint az életmódban bekövetkező változások, többek közt a partner jövedelmének kiesése, nem adnak magyarázatot a megnövekedett kockázatra. A tanulmány egyik készítője, Linda George rámutatott, hogy a lelki fájdalom állandó stresszel sújtja az immunrendszert, növeli a gyulladások előfordulását és a stresszhormonok szintjét.

"Az immunműködés a legrosszabb irányba változik, és ha ez az állapot évekig fennáll, akkor annak élettani következményei lesznek" - idézte a szakembert a BBC News. George azt is megjegyezte, hogy a válás nagyobb lelki terhet ró a nőkre.

A Brit Szívalapítvány további kutatásokat szorgalmaz a témában.

BBC News

| szívroham, infarktus, válás
2015-04-16 17:45:58
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop