Nők és a szívinfarktus halálozás

Ismert tény, hogy a szívrohamon átesett nők közül kevesebb halna meg, ha ugyanazt a kezelést kapnák, mint a férfiak. Ennek egyik oka lehet, hogy a szívinfarktust még mindig a férfiak betegségének tekintik.

szívinfarktus, halálozás, szívroham, nők | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A Leeds-i Egyetem és a svéd Karolinska Intézet kutatóinak tanulmánya megerősíti a korábbi kutatások eredményét: A szívroham esélye nők körében nagyobb

A kutatók 180 368 svéd szívinfarktust szenvedett beteg adatait elemezték a svéd online kardiológiai adatbázis alapján, egy tízéves periódus során. A szívinfarktus egyik típusa esetében, amikor a koszorúereket egy vérrög teljesen elzárja, a nők egy éven belüli halálozása kétszerese volt a férfiakénál.

Kimutatták, hogy a betegség egy típusánál a nőknél 34 százalékkal ritkábban végeztek elzáródott sztent beültetést vagy bypass-műtétet. 24 százalékkal ritkábban írnak fel sztatinokat, 16 százalékkal ritkábban kaptak vérhígító gyógyszert, bár az irányelvek mindkét nem esetében azonosak.

A kutatók megállapították, hogy amikor a nőbetegek is megkapták az ajánlott kezelést, akkor majdnem minden esetben csökkent a férfi-női közötti különbség a halálozások tekintetében.

A nőbetegeknél ritkábban végzik el a diagnosztikai vizsgálatokat is, mint a férfiaknál, ami azt eredményezi, hogy 50 százalékkal gyakoribb a téves diagnózis.

| szívinfarktus, halálozás, szívroham, nők
2019-03-09 11:49:18
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop