Több orvosnő kell a sürgősségin

A szívinfarktussal felvett nőknek nagyobb esélyük van a túlélésre, ha kezelőorvosuk nő- áll a Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban megjelent tanulmányban, melyet a Harvard Egyetem kutatói közöltek.

szívinfarktus, nők, halálozás | InforMed Hírek15   InforMed | Glanz, J.

A kutatás több mint 500 ezer beteg adatain alapul, akiket szívinfarktussal vettek fel a kórházak sürgősségi osztályára Floridában 1991 és 2010 között. A vizsgálat szerint ha orvosnők kezeltek nőbetegeket, 5,4 százalékkal kisebb volt a halálozási arány az átlagosnál.

Korábbi közlemények szerint a nőknél gyakoribb a szívinfarktus halálos kimenetele, mint a férfiaknál, mert nőknél a tünetek eltérhetnek a férfiakétól, vagy később kezdik el a kezelést náluk.

A kutatók szerint minél több nőt kezelt egy orvos karrierje során, annál kisebb az esélye, hogy meghalnak a nőbetegei. Ez viszont a 22-es csapdája, mivel az összefüggés azt feltételezi, hogy bizonyos számú nőnek meg kell halnia ahhoz, hogy az orvos tanulhasson a hibáiból. A halálesetek számának csökkenése "a korábbi nőbetegek számlájára következik be" - áll a tanulmányban. A kutatók szerint: több orvosnőre van szükség a sürgősségi osztályokon.

| szívinfarktus, nők, halálozás
2018-08-10 02:15:25
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop