Genetikai tényezők befolyásolhatják az angioplasztika sikerét

Genetikai különbségek magyarázhatják, hogy néhány szívbetegnél miért hatásosabb az angioplasztika, írják francia kutatók a Circulation július 1-i számában.

angioplasztika, genetikai, tényezők, újraelzáródás, ACE | The New York Times Health News Service   Medincorp | La Voi, A.

Az orvosok könnyebben azonosíthatják a koszorúér újraelzáródásra hajlamos pácienseket és javulnak a kezelési módszerek.

Több, mint 400000 amerikai esik át évente angioplasztikán, a dallasi American Heart Association szerint. A beavatkozás során ballonvégű katétert vezetnek be a koszorúérbe, majd a ballon felfújásával az elzáró plakkokat az artéria falához lapítják.

Az eljárás hátránya az esetek 30-60 %-ában az egy éven belüli újraelzáródás. Ennek veszélye apró hengeralakú támasztékkal, az ún. stentekkel csökkenthető.

Néhány esetben azonban az elzáródás így is bekövetkezik, mely infarktus veszélyével jár és halált okozhat, ha az újabb beavatkozás késik.

A közleményben Dr. Michel E. Bertrand, az Hopital Cardiologique, Lille, Franciaország) azt állapította meg, hogy azoknál a szívbetegeknél, akiknél az angiotensin convertáló enzim (ACE) génváltozata fordul elő, a többi beteghez képest négyszer gyakrabban következik be az artéria újraelzáródása.

A gén az angiotensin nevű fehérje előállításában játszik szerepet. Az aktív fehérje magas vérnyomást, szív és veseelégtelenséget és más elváltozásokat okoz.

Az újabb adatok szerint az újraelzáródáshoz is hozzájárul.

Az ACE gén három változata közül egy mindenkinél előfordul, vagy a DD, vagy az ID, vagy az II. változat, mondták a kutatók.

146 angioplasztikán átesett betegből 31 betegnél alakult ki újraelzáródás hat hónapon belül. A genetikai vizsgálat szerint ezeknél a betegeknél a DD változat volt megtalálható.

A cikk figyelemreméltó abból a szempontból, hogy megmutatja a környezeti és genetikai tényezők együttműködését egy betegség kialakulásában, írta Dr. Klaus Brigham a Hoffmann-La Roche gyógyszergyár kutatási igazgatója.

A megállapítás szerint ajánlatos, hogy a DD változattal rendelkező betegek angioplasztika után ACE gátlókat szedjenek, melyeket jelenleg egyébként bizonyos szívbetegségeknél alkalmaznak.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| angioplasztika, genetikai, tényezők, újraelzáródás, ACE
2002-07-31 18:38:16

Web Design & Development Prowebshop