A legérdekesebb előadások az American Heart Association kongresszusán

ORLANDO, USA - Az amerikai kardiológusok társaságának, az AHA-nak hetvenedik éves közgyűlésén a kutatók megvitatták a koleszterinnel és a kardiológiai szempontból egészséges életmóddal kapcsolatos legújabb eredményeket, továbbá a szívbetegségek legmodernebb sebészeti és egyéb kezelési technikáinak fejlődését.

A sokezer szakértő részvételével megrendezett konferencia főbb érdekességei közül válogattunk

EGY GYÓGYSZER SEGÍTSÉGÉVEL A SZÍVMEGÁLLÁS ÁLDOZATAI ÉLVE KERÜLHETNEK KÓRHÁZBA

A kórházon kívül szívmegállást szenvedett betegeknek csupán harmada jut el élve a sürgősségi osztályokra. Ám egy rendellenes szívritmust szabályozó gyógyszerrel a túlélési arányok javíthatók.

A szívmegállást, amelyben - amint a neve is mutatja - a szív egész egyszerűen megáll, és nem dobog tovább, az esetek 80 százalékában egy ritmuszavar, a kamrai fibrilláció okozza, amelyben a szív izomzata dobogás helyett remeg.

Seattle-i kutatók 504 olyan szívmegállásos páciensen tesztelték a gyógyszert, akiket az esemény után mentő szállított kórházba. Azok közül, akik kaptak az amiodarone nevű gyógyszerből, 49 százalék élve ért el a kórházig, míg a kezeletlen betegeknek csupán 39 százaléka, közölte dr. Peter Kudenchuk, a Washington Egyetem dékánja.

KOLESZTERINSZINT-CSÖKKENTŐ GYÓGYSZEREK ÉS MENTÁLIS RENDELLENESSÉGEK KAPCSOLATA

A koleszterinszint gyógyszeres csökkentése jót tesz a szívnek, de káros lehet az agyra, legalábbis ez feltételezhető egy kísérletből.

194 magas koleszterinszintű felnőtt vizsgálatából kiderült, hogy azoknak, akik egy hathónapos gyógyszeres kezelést kaptak, tudati funkcióik romlottak, főként ami a koncentrációt és a kézügyességet próbára tevő feladatokat illeti, jelentette be dr. Matthew Muldoon, a pittsburghi egyetem professzora.

Ám a két csoport közötti különbségek igen kicsinyek voltak, és "a mindennapokban ez lehet, hogy semmiségnek tűnik," szögezte le dr. Muldoon.

A kísérlet eredményei miatt a kutató senkinek sem tanácsolja, hogy abbahagyja a megkezdett terápiát.

A GYAKORI ÉS RÖVID EDZÉS JOBB, MINT A RITKA ÉS HOSSZÚ

Ha eddig hetente csak egy-két alkalommal de keményen tornáztunk, akkor jobb, ha a megerőltető edzést rövidebb de gyakrabb formában folytatjuk, jelentette ki dr. Claudia Chae, a bostoni Brigham and Women's Kórház kutatója.

A heti öt edzés, alkalmanként nem több mint 11-24 percig, a 12 éven át vizsgált 22071 férfi orvos között 46 százalékkal csökkentette a szívinfarktus rizikóját.

A jótékony hatás ugyanakkor nem nőtt együtt az egyes edzések idejének meghosszabbításával, fűzte hozzá dr. Chae.

A MAGAS VÉRNYOMÁS SZEXUÁLIS ZAVAROKAT OKOZHAT A NŐKNÉL

A szív és a vérerek fokozott igénybevétele mellett a magas vérnyomás szexuális zavarokat is okozhat, állapították meg New York-i kutatók.

A vizsgálatban résztvevő 211, klimax előtt álló nő közül a hipertóniások - a határértéket állandó 140/90 Hgmm-es szintben határozták meg - nehezebben jutottak el az orgazmusig, gyakrabban voltak problémáik a hüvely nedvességével, és aktus közben többször éreztek fájdalmat.

Míg a hipertóniás férfiaknál a gyógyszeres kezelést tartják a nemi problémák okozójának, addig a nők esetében a zavarok függetlenek voltak attól, hogy az alany kap-e gyógyszeres kezelést, vagy sem, mondta dr. Laurie E. Duncan, a cooperstowni Mary Imogene Basset Kutatóintézet munkatársa.

TANULMÁNY A "ROSSZ"KOLESZTERIN VESZÉLYEIRŐL

A szívbetegségben szenvedők, ha el akarják kerülni a második szívinfarktusukat, nem kell akkora mértékben csökkenteniük "rossz" koleszterinjük szintjét, mint azt eddig gondoltuk, jelentette ki dr. Frank M. Sacks, a bostoni Brigham and Women's Kórházból.

A 4000 infarktusos beteg 5 éven át tartó vizsgálata alapján a pravastatin nevű gyógyszerrel kezelt páciensek második infarktusának veszélye csökkent azoknál, akiknek a kezelés előtt 125-175 mg/dl koleszterin - alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) - volt a vérükben. A placebo-csoport tagjainál javulás nem volt kimutatható. Ezzel szemben azoknál nem csökkent a szívinfarktus gyakorisága, akiknek a vizsgálat időszak előtt az LDL-szintjük 65-125 mg/dl volt.

Az American Heart Association jelenlegi ajánlásai szerint az LDL ideális szintje a szívbetegeségben szenvedőknek 100 mg/dl lenne.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| gyógyszer, koleszterin, American, Heart, Association, szívmegállás, kamrai, fibrilláció, agyi, rendellenesség, fitness, edzés, tréning, magas, vérnyomás, klimax, szexuális, zavarok, rossz, koleszterin, szívbetegségek, koszorúér
2002-07-31 18:55:36