Egy vizsgálat szerint nem vírus okozza a szívbetegségeket

Korábbi vizsgálatok eredményeivel ellentétben most az derült ki, hogy a CMV vírusnak semmiféle szerepe sincs a szívbetegségek rizikójának növelésében.

szívbetegség, CMV, vírus, cytomegalovirus, fertőzés, vírus, cytomegalovírus | The New York Times Health News Service   Medincorp | Charnow, J. A.

Dr. Stuart P. Adler és munkatársai a richmondi Viriginia Orvostudományi Egyetemen közel 900, angiográfiával vizsgált személynél kerestek cytomegalovírus-fertőzésre (CMV) utaló jeleket. Az angiográfia segítségével az orvosok azt vizsgálják, hogy az atherosclerosis következében milyen mértékben szűkültek vagy záródtak el az erek.

A kutatók megállapították, hogy a 608, szívbetegségben szenvedő alanyból 509 (84 százalék) pozitív eredményt produkált a CMV-teszten, ugyanakkor a 284, szívbetegségben nem szenvedő résztvevő közül 231 (81 százalék), ami statisztikailag jelentéktelen eltérés. A szívbetegséget a kutatás vezetői bármely koszorúér minimum 50 százalékos keresztmetszet-csökkenéseként határozták meg. A vizsgálat eredményeit a szakemberek a The Journal of Infectious Diseases januári számában tették közzé.

Egy korábbi vizsgálat során az derült ki, hogy a cytomegalovírus-fertőzés a szívbetegség rizkófaktora. Akkor a szakemberek bypass-műtéten átesett atherosclerosisos betegeket teszteltek CMV-antitestek szempontjából, illetve kontrollként olyan magas koleszterinszintű személyeket, akiknek nem volt szívbetegségük. A kutatók megállapították, hogy az operált betegek között 90 százaléknál találtak antitesteket, míg a kontrollcsoportnak csupán 74 százalékánál.

Egy másik kutatócsoport összefüggést állapított meg a CMV-fertőzés és a gyors progressziójú, koszorúerekben jelentkező atherosclerosis között azokban a betegekben, akik szívátültetésen vagy érelzáródás elleni kezelésen estek át.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| szívbetegség, CMV, vírus, cytomegalovírus, fertőzés
2002-07-31 19:32:04

Web Design & Development Prowebshop