Ígéretes új gyógyszer a szívinfarktus megelőzésére

Két nemrégiben megjelent tanulmány is azt bizonyítja, hogy a tirofiban nevű, alvadásgátló gyógyszer csökkentheti az infarktus és a halál kockázatát a veszélyeztetett csoportban. A tirofiban, amelyet a Merck Aggrastat néven hoz forgalomba, blokkolja a vérlemezkék összetepedását, ezáltal megakadályozva az infarktust vagy az agyérgörcsöt. Hasonló gyógyszereket használtak már a ballonos angioplasztikai műtétek eredményeinek fokozására. Az FDA, az amerikai kormány élelmiszer- és gyógyszeripari hivatala nemrégiben fogadta el a tirofibant azon betegek számára, akik instabil anginában - a szűk szíverek okozta mellkasi fájdalmakban -- vagy ún. ''kisebb'' infarktusban szenvednek. Ezek miatt Amerikában mintegy 1 millió ember kerül kórházba évente.

gyógyszer, tirofiban, infarktus, aszpirin, ballon, angioplasztika, megelőzés, stroke, gutaütés, sztrók, agyvérzés, agyérgörcs, vérhigítók | The New York Times Health News Service   Medincorp | Modica, P.

Az első tanulmányban 1915 beteget mértek föl, és kiderült, hogy azoknál, akik három napon át a tirofiban kapták, együtt a vérhígító heparinnal és aszpirinnel, 32 százalékkal volt alacsonyabb az infarktus, keringési zavar vagy halál kockázata, amikor egy hét múlva összehasonlították az adatokat azokéval, akiknél a standard terápiát -- heparin és aszpirin -- alkalmazták.

A második, 3232 betegre kiterjedő jelentés szerint a kockázat aránya 33 százalékkal csökkent már a kezelés után 48 órával a tirofiban és aszpirin kombináció hatására, összevetve a standard terápiát alkalmazókkal. A The New England Journal of Medicine mindkét cikkében azt is közli azonban, hogy néhány hónappal később már nem voltak kimutathatók a tirofiban jótékony hatásai.

Dr. Valentin Fuster, a dallasi székhelyű American Heart Association elnöke szerint a tirofiban ''ígéretes és izgalmas lehetőség'' ezeknek a betegeknek a gyógyítására. Hozzátette még, hogy a szer késleltetheti, vagy egyenesen fölöslegessé teheti a sebészi beavatkozást, például a ballonos angioplasztiát. A tirofiban egy új gyógyszer, amely megnyitja az utat az infarktus kezelésének más módjai felé,'' mondta továbbá dr. Fuster, aki egyben a New York-i Mount Sinai Kórház kardiovaszkuláris intézetének igazgatója is.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| gyógyszer, tirofiban, infarktus, aszpirin, ballon, angioplasztika, megelőzés, stroke, gutaütés, sztrók, agyvérzés, agyérgörcs, vérhigítók
2002-07-31 21:10:16