Egy gyógyszer, amely növeli a "jó" koleszterint és megelőzi a szívinfarktust

Ha megnő a vérben a jó koleszterin szintje, csökken a férfiaknál a szívinfarktus veszélye, függetlenül az általános koleszterin-szintjüktől, jelentette egy tudományos, valamint a kormány megbízásából dolgozó kutatókból álló csoport.

szívbetegségek, szívbetegség, Szív betegség, Szív megbetegedés, koleszterin, gyógyszer, HDL | The New York Times Health News Service   Medincorp | Vergano, D.

A "jó" koleszterin szintjét növelő gyógyszer 5 éven át tartó szedése a szívinfarktusok, a stroke és a halálesetek 24 százalékos esését eredményezte, jelentik a kutatók.

Az American Heart Association (AHA) a "jó" koleszterin alacsony szintjét a szívbetegségek rizikófaktorának tekinti. Ezen koleszterin, a HDL (high density lipoprotein) 35 mg/dl-es szintje a veszélyes zónába tartozik.

Öt szívbeteg férfi közül több mint egynek alacsony a HDL-szintje, ugyanakkor biztonságos szinten van a "rossz", azaz alacsony sűrűségű koleszterinje (low density lipoprotein - LDL).

"Azt tapasztaltam, hogy nagyon sok alacsony HDL-es betegem van, akikkel nemigen tudok mit kezdeni" - mondta dr. Hanna Bloomfield Rubins, a minneapolisi Veterans Affairs Medical Center orvosa, a tanulmány vezetője.

"Az elmúlt hat hónapban orvosi körökben nagy felzúdulást keltett ez a tanulmány" - mondta dr. Judith Hsia a washingtoni George Washington Medical Center kardiológusa. - "Azok a férfiak, akiknek alacsony a HDL-szintje, feltétlenül beszéljenek orvosukkal, nem kell-e gemfibrozilt szedniük".

A gemfibrozilnak a HDL-szintre gyakorolt hatását vizsgáló tanulmányban 2531 férfi vett részt. A szer egy olcsó általános vegyület, amelyet már régen használnak a trigliceridszint csökkentésére. A triglicerid a zsírsavakhoz kötődő molekula, a magas trigliceridszint a szívbetegségek kockázatának jelzője.

A tanulmányban részt vevő férfiak mindnyájan szívbetegségben szenvedtek, de triglicerid-szintjük nem volt veszélyesnek tekinthető. Az önkéntesek közül 1264-en kapták a gyógyszert, a többiek nem. A két csoport tagjai minden más tekintetben azonos kezelést kaptak.

A gyógyszer szedésének első évében, majd azt követően a férfiaknál átlagosan 6 százalékkal nőtt a HDL-szint, közli a The New England Journal of Medicine augusztusi számában megjelent tanulmány.

A vizsgált betegek triglicerid-szintje a tanulmány során jelentősen, átlag 31 százalékkal csökkent. "Biztosan csak azt tudjuk, hogy változott mind a HDL, mind a triglicerid-szint, és a szívbetegségre visszavezethető halálozás is visszaesett" - mondta dr. Rubins.

A tanulmányban részt vevő férfiak jellemzően túlsúlyosak voltak, cukorbetegségben és magas vérnyomásban szenvedtek, mondta dr. Rubins. A diabeteszeseknek gyakran alacsony mindkét koleszterinszintje. A diabétesz és a dohányzás csökkenti a HDL-szintet.

A HDL a véráramban szorosan megköti a zsírmolekulákat és elszállítja a májba, ahol biztonságosan lebomlanak. Az LDL ezzel szemben lerakja a zsírmolekulákat az artériák falain, ahol plakkokat képeznek, ami szívbetegséghez vezet, magyarázta dr. Rubins.

"Amikor a HDL-szintet mérjük, valójában a szervezetnek a véráram-tiszító képességét mérjük" - mondta dr. Hsia. A tanulmányban részt vevő és gemfibrozilt szedő férfiak HDL-szintje átlag 32-ről 34 mg-ra nőtt deciliterenként.

"A tanulmány megerősíti azt, hogy mindenkinek igen fontos ellenőriznie a koleszterinszintjét" - mondta dr. Lynn Smaha, az AHA elnöke, a sayre-i Guthrie Clinic kardiológusa. A betegek még gyógyszeres kezelés nélkül is emelni tudják a HDL-szintjüket, ha mozognak és lefogynak.

A szívbetegség, ez az országos vezető halálok, több mint 950 ezer ember életébe került az elmúlt évben.

A Morris Plains-i Warner-Lambert, a gemfibrozil egyik gyártója, ösztöndíjjal támogatta a tanulmány létrejöttét. A kutatásban részt vettek a bostoni Tufts University és a Veterans Hospitals kutatói.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| Szívbetegségek, Szívbetegség, Szív betegség, Szív megbetegedés, koleszterin, gyógyszer, HDL
2002-08-01 00:18:57


A nők gyakrabban halnak meg infarktusban, mint a férfiak

Magyarországon a szívinfarktus következtében elhalálozott nők aránya magasabb, mint a férfiaké, ezért is fontos a tünetek korai felismerése és a gyors segítségkéré...


Csendes szívroham

A szívrohamok csaknem fele nem jár az infarktusra jellemző tünetekkel, de ettől még veszélyeztetheti a páciens életét - ismertette egy amerikai kutatás, amelyben több m...


Hirtelen szívhalál: SOTE

Januártól a mentők a Semmelweis Egyetem kardiológusait is riaszthatják, akik egy új ECMO-készülék, egyfajta speciális műszív használatával segítenek majd a helyszín...


Több orvosnő kell a sürgősségin

A szívinfarktussal felvett nőknek nagyobb esélyük van a túlélésre, ha kezelőorvosuk nő- áll a Proceedings of the National Academy of Sciences szaklapban megjelent tanulm...


Országos defibrillátor-adatbázist készít a mentőszolgálat

Mobiltelefonon is megjeleníthető országos adatbázist készít a nyilvános, közforgalmú helyeken elhelyezett félautomata defibrillátorokról az Országos Mentőszolgálat ...